Dokumenti NOVJ - 1941
PROGLAS OKRUŽNOG KOMITETA KPJ ZA KRAGUJEVAC, 15. juli 1941.
sadržajprethodna glavasledeca glava

RADNICI, SELjACI, GRAĐANI — SVI RODOLJUBI ŠUMADIJE,

Prošlo je tri nedelje otkako su krvožedne fašističke bande provalile na sveto tlo radničko-seljačke zemlje, na Sovjetski Savez. Gazeći verolomno pakt o nenapadanju hitlerovski razbojnici su iznenada napali na Sovjetski Savez i tako uepeli da posednu izveone granične sovjetske oblasti.

Nepobediva Crvena armija je odmah kao jedan čovek ustala u odbranu svoje zemlje i stvorila čelični zid, o koji stotine hiljada podivljalih hitlerovskih zveri razbijaju glavu. Potpomognuta dvestamilionskim sovjetskim narodom, koji stoji čvrsto zbijen oko svoga vođe — Boljševičke partije i druga Staljina, Crvena armija je već zadala i zadaje takve udarce neprijatelju, da svaki sat daljeg ratovanja znači strahovito slabljenje najvećeg neprijatelja čovečanstva, znači korak bliže ka potpunom uništenju fašizma; to znači korak bliže ka oslobođenju svih porobljenih naroda Evrope od teškog fašističkog jarma.

Sovjetska Rusija vodi borbu protiv svoga i našeg neprijatelja. Sovjetska Rusija će pobediti tog zajedničkog neprijatelja. Međutim, da li porobljeni narodi, da li naš srpski narod može i sme ćutke podnositi hitlerovsko nasilje i pljačku i mirno čekati da nam Sovjetski SaEez na noge donosi slobodu? Zar sme baš patriotska i ustanička Šumadija robovski služiti okupatoru i time ga pomagati baš protiv Sovjetskog Saveza, koji i za naše oslobođenje krv lije?

RADNICI I RADNICE KRAGUJEVCA!

Već tri meeeca besposlica i glad haraju vaše domove. Okupatori su vas isterali iz radionica na ulicu i uopšte ne misle na vaše zaposlenje. Povorke gladnih radnika i radničke omladine okupatori i njihove sluge progone ulicama kao zveri i hapse samo da bi vas na taj način prisilili da pođete u "dobrovoljce" — ropstvo u Nemačku, gde vas čeka gladva smrt ili sigurna pogibija od bombardovanja. Zar ima i jednog pošteneg sina radničke klase koji bi ggašao u Nemačku da radi oružje kojim treba fašisti da ubijaju vašu braću — radnike Sovjetskog' Saveza. Nestašica svih životnih potreba, strahovita skupoća, nezaposlenost i povrh svega divljački hitlerovski teror — to je stvarnost koju su fašistički osvajači nametnuli radvičkoj klasi.

Zar će radnička klasa trpeti da poniženja i smrt kose njihove porodice a naš varod da stenje u teškom nemačkom ropstvu? Kao vaši drugovi sovjetski radnici, kao radnici drugih porobljenih zemalja, kao što ste i vi, kragujevački radnici, dosad činili, morate sada pokazati herojstvo koje ne zna za strah, snagu koja ne zna za prepreke i svuda i svim sredstvima voditi borbu protiv krvnika radničke klase i neprijatelja našeg naroda! Naš narod čeka na vas da stanete u prve borbene redove! Vaša proleterska partija Komunistička partija Jugsslavije vas zove! Pođite jedinstveno i smelo pod njenom zastavom na čelu srpskog naroda i pokažite nesalomljivu proletersku snagu, slabite neprijatelja na svakom koraku, ništite sve što je od nas oteo, jer ne zaboravite da je i ovo važan frsnt na kome neprijatelj ne sme da stiče pobede.

SELJACI ŠUMADIJE,

Tri meseca vaši najmiliji čame i robuju po nemačkim logorima. Za to vreme Nemci našu zemlju do kože opljačkaše. Vašim proizvodima određuju jadne cene (muzene krave silom kupuju na kilo po 6 din.). Pomoću srpskih izroda ljotićevaca, raznih komesara, nekih policajaca i ostalih protuva, sni se spremaju da otmu vaš znoj i vašu zamuku — novu pšenicu. Ta vaša pšenica treba da im pomogne dalje vođenje rata protiv bratske Sovjetske Rusije, da im da snage da nas i dalje drže u rspstvu i da produže sa novim i sve većim pljačkama nad nama. Ne dajte psima hleba da bi vas i dalje ujedali! Ne dopustite da i jedno! kilo . pšenice iz vaših ambara ode okupatoru! Budete li jedinstveni i složni, povedete li borbu protiv nemačkih ulizica i špijuna — moći ćete to ostvariti. Vaša braća po muci — radnici, prvi, će vam u tome pomoći. Ovarajte savez sa njima, jer jz to najbolja garancija za naše oelobođenje od krvnog neprijatelja srpskog.

GRAĐANI ŠUMADINCI,

Hrabri srpski narod stenje u paklenim mukama pod krutom nemačkom čizmom. Pošto je popljačkao i popalio dućane, sbesni okupator počinje da ubija nevinu decu i ljude; onomad je ubijena jedna devojčica sd 7 godina, juče jedan radnik, ko zna koga već sutra čeka mučko ubistvo od tirana! Prodane duše — srpski izrodi, koji su pomogli neprijatelju da pokori našu zemlju danas još revnssnije vrše svoju izdajničku rabotu. Dok bratski Sovjetski Savez lomi rebra našem zajedničkom neprijatelju, i time omogućava i nama skoro nacisnalno oslobođenje, novi Brankovići sa Judom Ljotićem na čelu laju preko radija i škrabaju po novinama najgnusnije laži o Sovjetskom Savezu, pozivajući bestidno Srbe da pomažu svoje tirane protiv oslobodilačke Sovjetske Rusije.

ŠUMADISKA OMLADINO,

Krvnici mladog naraštaja okovali su tvoju mladost zajedno sa tvojim narodom koga voliš iznad svega. Glas šumadiske istorije ti nalaže, tvoja budućnost čeka, tvoj narod te zove! Stavi svoje snage u službu naroda i svim žarom svoga mladenačkog srca kreni u boj sa svojim narodom za nacionalno oslobođenje, za bolju budućnost i sreću srpske omladine.

RODOLJUBIVA ŠUMADIJO,

U ovim sudbonosnim danima kada je u pitanju izvojevanje nacionalne slobode i odbrana časti i imena srpskog, Komunistička partija poziva sav narod, sve istinske rodoljube, ne gledajući na njihovu političku i partisku pripadnost, da se zoiJe u jedinstveni oslobodilački narodni front borbe protiv krvavog okupatora i njegovih domaćih slugu i agenata. Našom smelom i jedinstvenom borbom moramo pokazati tiraninu da u nama još bije hajdučko srce i teče junačka krv naših dedova, koji se uprkos "seče knezova" i dahijskog vešanja digoše na ustanak i životima svojim ostvariše nacionalnu slobodu za nas — svoje potomke. U ime tih svojih predaka, u ime njihovih žrtava mi se danas moramo sjediniti svi do poslednjeg čoveka koji časno nosi srpsko ime i ne prezajući od pretnji zgaziti izdajice i oterati neprijatelja sa naše dedovske grude.

Pobesneli i u krvi ogrezli fašistički psi prete da će fizički uništiti Komunističku partiju, kako bi na taj način zaplašili ceo narod, jer znaju da komunisti, kao najbolji i najhrabriji sinovi naroda, smelo vode svoj narod u borbu protiv srpskog tirana za nacionalno oslobođenje. Desetine komunista, najboljih sinova naroda, već su streljani! Ali ne gledajući na sva ta zverska proganjanja i ubijanja, Komunistička partija će još sa ustostručenim snagama da vodi i nastavlja borbu. Komunistička partija svim raspoloživim sredstvima i snagama pomaže i pomagaće svaku borbu koja se poduzima da se zakleti neprijatelj našeg naroda što pre uništi.

Neka čuju pobesneli fašistički psi! Namesto deset, ubijenih narodnih boraca Komunističkoj partiji i narodnoj borbi pristupaju stotine novih boraca iz svih slojeva našeg naroda! Komunistička partija se ne može uništiti, kao što se ne može uništiti volja i spremnost naroda da se bori za svoju slobodu!

Dole fašisticki okupator!

Dole fašisticke sluge — izdajice srpskog naroda!

Živela bratska Sovjetska Rusija!

Živeo Oslobodilacki narodni front!

Živela Komunisticka partija Jugoslavije!

Kragujevac 15 jula 1941 g.

OKRUŽNI KOMITET KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE

sadržajprethodna glavasledeca glava