Dokumenti NOVJ - 1941
PROGLAS OKRUŽNOG KOMITETA KPJ ZA NIŠ, 12. juli 1941.
sadržajprethodna glavasledeca glava

OMLADINCI!

Dokažite da ste dostojni sinovi vaših slavnih predaka. Dokažite svoju bezgraničnu ljubav prema svome narodu i hrabro i odlučno stupajte u borbu protivu najvećeg neprijatelja omladine — fašističkih razbojnika. Ugledajte se na vaše vršnjake, vaše drugove i drugarice u Sovjetskom Savezu, koji ne štede svoje živote u borbi za njihovu i vašu slobodu i srećniju i bolju budućnost.

PARTIZANSKI ODREDI, NAORUŽANI NARODNI BORCI, OFICIRI I PODOFICIRI KOJI STE OSTALI VERNI SVOME NARODU!

Zbijte svoje redove. Spremajte se z.a odlučnu borbu. Danas kada se milioni raznih ljudi dižu u borbu protiv fašizma, kada se snaga Hitlerove armije lomi o herojski otpor Crvene armije, mi moramo prikupiti što više narodnih snaga protivu zajedničkog neprijatelja. Zato mi komunisti, kao neustrašivi prvoborci naroda, ustajemo u prve borbene redove kao i do sada, ne žaleći truda i žrtava da pomognemo svome narodu da što pre dođemo do nacionalne slobode i nezavisnosti preko konačnog poraza neprijatelja. Mi pozivamo sve poštena i rodoljubive ljude da se pridruže narodnoj borbi i ubrzaju poraz i slom neprijatelja. Ko voli svoj narod, ko ceni slobodu, ko želi bolji i srećniji život, taj će odlučno poći u borbu za konačnu pobedu nad neprijateljem. Naš narod će pokazati svoje sjajne osobine hrabrosti, odlučiosti i izdr-žljivosti, jer smo mi naučili da se borimo protiv tirana i osvajača. Sovjetski narodi ukazuju primer svima ostalim narodima sveta kako se treba boriti i braniti sloboda i nacionalna nezavisnost. Naš je narod spreman da se ugleda na njih, jer duh Sinđelića i Hajduk Veljka još uvek živi u narodu. Naoružani narodni borci, uklonite narodne dželate i sluge okupatora. Pomognite..."

Ne nasedaj lažnim vestima okuptora i njegovih agenata, slušaj tačne vesti i obaveštavaj se o događajima u svetu. Znaj da je neprijatelj iz dana u dan slabiji. Fašisti se očajnički upiru poslednjim snagama da se održe, ali im ne polazi za rukom. Fašistima se u pozadini otvara unutrašnji front i oni će uskoro biti definitivno potučeni na čelu i u pozadini fronta. Na taj način svrgnuće se tiranija i sva, zla koja je doneo sobom okupator. Potrudimo se da to bude što pre, zato svi u borbu za pobedu nad neprijateljem.

Ukažimo nužnu brigu i pomoć progonjenim i uhapšenim narodnim borcima, zarobljenicima i svima žrtvama imperijalističkoga rata. Prikupljajmo pomoć za nacionalno-oslobodilačku borbu.

Spremajmo se svi za borbu protiv okupatora i naša je pobeda osigurana!

Dole okupator i njegove verne sluge narodni izrodi!

Dole teror i pljačka koja se vrši nad narodom!

Živela borba ujedinjenog naroda za nacionalnu slobodu i nezavisnost!

Živeo Sovjetski Savez i njegova nepobediva Crvena armija!

Živela Komunistička partija Jugoslavije!

U Nišu 12 jula 1941 god.

OKRUŽNI KOMITET KOMUNISTIČKE PARTIJE

Redakcija ne raspolaže celim proglasom, već samo onim delom kome se OK obraća omladini i partizanskim odredima. Original, umno-žen na geštetneru, nalazi se u arhivi Narodnog muzeja u Nišu.

sadržajprethodna glavasledeca glava