Dokumenti NOVJ - 1941
PROGLAS POKRAJINSKOG KOMITETA KPJ ZA VOJVODINU, jun 1941.
sadržajprethodna glavasledeca glava

NARODI VOJVODINE!

Imperijalistički razbojnici Nemačke, Italije, Mađarske, Bugarske divljački su nasrnuli na Jugoslaviju i raskomadali je. Svi su ti grabežljivci istrgnuli po jedan deo iz krvavog tela ove zemlje, porobili njene narode i uništili im nacionalnu nezavisnost. Zversko ubijanje, streljanje, vešanje nevine dece, žena i staraca, spaljivanje čitavih sela, otimanje zemlje desetinama hiljada radnih seljaka kolonista, najšira pljačka nad Srbima i Jevrejima, grozno srednjevekovno mučenje Jevreja — eto to je stvarnost ovog imperijalističkog rata. To je rat koji su zajednički pripremali koliko nemački i italijanski, toliko i engleski i američki kruggai kapitalisti. Ni-

malo nije važno što se jedni zovu nacionalsocijalisti, drugi fašisti a treći demokrati. Oni prvi navukli su masku boraca protiv versaljske nepravde, a oni drugi masku boraca za demokratiju. Ustvari oba su ta imperijalistička tabora zapalili svet da bi ga ponovo podelili u cilju još veće pljačke. Kapitalisti u Jugoslaviji gledali su samo svoj profit, pljačkali su radni narod i ugnjetavali nesrpske narode. Da bi sprečili radni narod i ugnjetane nacije u borbi za ravnopravnost i slobodu, beogradski, a posle zajedno s njima i zagrebački kapitalisti sprezali su sa imperijalistima — čas Engleske i Francuske, čas Nemačke i Italije i od ovih tražili i dobijali pomoć da bi pojačali ugnjetavanje naroda u našoj zemlji. Tako je Stojadinovićeva špijunska vlada u znak zahvalnosti širom otvorila vrata Hitlerovim agentima i sistematski razarala odbranbenu snagu Jugoslavije. Vlada Cvetković — Maček vezala je zemlju prvo za Englesku i nastojala je da nas uvuče u rat za pljačkaške interese lordova. Kada je narod onemogućio taj plan, onda je počela da šuruje sa Berlinom i Rimom i najzad pristupila Trojnom paktu i izvršila poznatu sramnu izdaju.

Kapitalisti nisu hteli ni da čuju duboku želju celog naroda, da Jugoslavija sklopi pakt o uzajamnoj pomoći sa Sovjetskim Savezom, kako bi izbegla napad imperijalističkih osvajača i uvlačenje u pljačkaški rat. Protiv takve protunarodne i izdajničke politike Komunistička partija Jugoslavije vodila je upornu i požrtvovanu borbu i godinama je ukazivala na opasnost porobljavanja Jugoslavije, ali kapitalisti nisu hteli da učine ništa što bi spaslo Jugoslaviju. Ni Si-movićeva vlada nije htela da sklopi takav pakt sa Sovjetskim Savezom. Ona čak ni generalštab nije očistila od petokolonaša i špijuna. Tako organizovana vojska nije mogla ni da pruži ozbiljniji otpor kudikamo jačem neprijatelju, iako su vojnici bili spremni i u mnogim slučajevima i na delu dokazali svoju spremnost za borbu. Tako je narodima Jugoslavije onemogućeno da protiv napadača razviju svoje tradicionalno junaštvo u borbi za nacionalnu nezavisnost.

SRBI: RADNICI, SELjACI, RODOLjUBIVI GRAĐANI!

Sirig, Novi Sad, Srbobran, Kula i druga mesta u Bačkoj, Alibunar, Pančevo i Vršac u Banatu, Mitrovica i druga mesta u Sremu sa svojim grobnicama postreljanih i povešanih, sa svojim zgarištima i opustošenim domovima, zatim varvarsko narivanje siromašnih koloniziranih seljaka i dobrovoljaca, ordinarna pljačka i otimačina — to će biti večiti svedoci zverstva i divljaštva koje čine imperijalistički razbojnici širrm Vojvodine i cele Jugoslavije. Ali vas sve to ne sme baciti u očajanje, vi ne smete da klonete duhomg Ni nečuvena izdaja, koju su učinili kapitalisti Jugoslavije i razni otvoreni agenti nemačkih, talijanskih, mađarekih i drugih imperijalista, ni peta kolona ne sme da vam ubije veru u konačno oslobođenje i bolju budućnost. Vi ne smete dopustiti da vas naEedeni zločini odvedu na put šovinizma, da omrznete radne mase Mađara i Nemaca koje se uveliko razočaravaju u svoje oslobodioce, i same osuđuju počinjena zverstva. Vi ne možete da zbog nekoliko lumpen-proletera i propalica iz redova ne-mačkih i mađarskih radnika i seljaka, koji su direktno učestvovali u pomenutom zločinu, osudite i omrznete široke slojeve mađarske i nemačka narodnosti. Naprotiv dužni ste da se zajedno s njima borite protiv nemačkih i mađarskih imperija-lista koji će pljačkati i obespravljivati i same njihove narode u Vojvodini. Ne povezujte se sa zaslepljenim šovinistima bilo kojeg naroda u borbi protiv drugot naroda. Borba za oslobođenje naroda Jugoslavije može i za Vojvodinu biti uspešna samo ako se vi zajedno sa mađarskim, nemačkim i ostalim naro-dima borite za oslobođenje Vojvodine.

Rodoljubivi građani, zauvek prekinite sve veze sa agenti-ma engleskih imperijalista i odbacite jalovu nadu da će Engleska išta moći i hteti da uradi za oslobođenje naroda Jugoslavije. Konačno se priključujte radničkoj klasi koja je na čelu sa Komunističkom partijom Jugoslavije i u naslonu na Sovjetski Savez jedina u stanju da povede narod u borbu za nacionalno oslobođenje.

MAĐARI: RADNICI I SELjACI!

Vi ste najviše osetili nacionalno ugnjetavanje koje su nad vama vršili srpski kapitalisti. Vi dobro znate da rad-nici i seljaci Srbi ne samo da nisu odobravali ugnjetavanje nesrpskih naroda, nego su po cenu velikih žrtava zajedno s vama vodili nepomirljivu borbu protiv njih. Za to vi morate da odvojite srpski radni narod od njihovih kapitalista, bivših ugnjetača, s kojima su vlastodršci iz Mađarske bili jedinstveni u pljački i borbi protiv prava i sloboda radnog naroda Mađarske i Jugoslavije. Vi znate da su se srpski radnici borili zajedno s vama za podelu velepooedničke, crkvene i državne zemlje seoskoj sirotinji svih narodnosti, dakle i mađarskoj sirotinji. Borili su se za ravnopravnost u Vojvodini i u celoj Jugoslaviji. Zato se vi, Mađari, radnici i seljaci, ne možete složiti sa grofovima i baronima iz Mađarske, što su zajedno sa nemačkim imperijalistima na zverski način, putem osvajačkog rata, prišli rešavanju nacionalnog pitanja Vojvodine Vi se ne možete složiti ni s tim što su ista gospoda naredili spaljivanje i rušenje čitavih sela, oduzimanje zemlje, stoke i radila od siromadgnih kolonista i ubijanje radnih ljudi na hiljade. Tim Pre se ne možete složiti ni s tim što su to ona ista gospoda koja su još u većem broju ubijala radnike i seljake u Mađarskoj, kad su rušila vlast mađarskog proletarijata — Mađarsku Komunu. Gospoda iz Mađarske će vam možda dati poneku brazdu zemlje, ali samo radi toga da bi vam zamazali oči i da bi vam otupeli mač klasne borbe protivu njih, a svu ostalu zemlju vratiće oni grofovima i baronima. Ta su gospoda i samu Mađaroku prodala nemačkim imperijalistima koji su i nju opljačkali do gole kože.

Na vama u Bačkoj i Baranji leži velika odgovoriost za dalju sudbinu naroda Vojvodine. Kao što su srpski radnici i seljaci išli putem borbe protiv svojih kapitalista, ugnjetača radnih masa i nesrpskih naroda, tako se i vi sada morate boriti protiv vaše, mađarske gospode koja sada ugnjetava nemađarske narode u Bačkoj i Baranji. Zastava proleterske borbe protiv nacionalnog ugnjetavanja prešla je sada u vaše ruke.

NEMCI: RADNICI I SIROMAŠNI SELjACI!

Nemački kapitalisti pod voćstvom Hitlera naneli su strašnu ljagu celom nemačkom narodu. Zverstva i nasilja nad svim narodima koj© su nemački imperijalisti porobili, a specijalno ubistva, nasilja i krađe počinjene u Vojvodini, izazivaju opšte gnušanje. Vi sada morate da trpite sramotu pred svim narodima Jutoslavije i čitavog sveta. Vi sad morate u vojsku u rat za ciljeve nemačkih kapitalista koji su vaši klasni neprijatelji i koji vas ništa manje ne eksploatišu nego druge nrode. U isto vreme: vaš ekonomski položaj ne samo da se neće popraviti nego će se još gore pogoršati. Vi ne možete da poverujete onom lopovskom obećanju da će nemački radnici i siromapši seljaci posle ovog rata biti svi imućni "jer će ceo svet raditi za nemački narod".

RUMUNI: RADNICI I SELjACI!

Videli ste izdajničku politiku Gvozdene garde, koja je dovela do komadanja i porobljavanja Rumunije po želji nemačkih imperijalista, koji su do gole kože opljačkali rumunski radni narod. Nasuprot tome radnici i seljaci Besarabije oslobodili su se svojih kapitalista i spahija i žive danas u srećnoj i slobodnoj zajednici sovjetskih naroda. Antonesku i Horija Sima, koji se samo o vlast otimaju, spremni su da rumunski narod pošalju u rat na strani Nemačke. Vi ne možete očekivati nikakvo oslobođenje od njih, nego se morate boriti u složnoj zajednici sa ostalim narodima Vojvodine protiv nemačkih i mađarskih okupatora.

HRVATI: RADNICI I SELjACI!

Najgori neprijatelji hrvatskog naroda, agenti nemačkog i italijanskog imperijalizma, sluge hrvatske gospode-frankovci pomogli su porobljavanje i rasparčavanje Jugoslavije. Gospoda iz HSS, na čelu sa Mačekom, takođe su imala udela u ovoj izdaji. Hrvatska je okupirana od talijanskih i nemačkih četa, a.nije slobodna i nezavisna država kako je žele prikazati današnji vlastodršci u Hrvatskoj. To je država šačice hrvatske gospode. Hrvatski se narod ne može nikad pomiriti sa takvom državom, niti sa terorom i zverskim postupkom protiv Srba u Hrvatskoj, kad on zna da su se srpski radnici i seljaci uvek borili za ravnopravnost hrvatskog narada. Samo zajedno sa Srbima i ostalim narodima, u borbi protiv frankovaca i druge hrvatske gospode, u borbi protiv okupatora, izvojevaće nacionalnu slobodu i bolju budućnost.

SLOVACI I RUSINI!

Nemojte se zavaravati pričom o slobodnoj Slovačkoj državi. Hitlerov sluga Tiso gurnuo je svoj narod u naručje nemačkog imperijalizma, a mađarski grofovi porobljavaju Rusine. Hitler želi da Slovački narod upotrebi za svoje pljačkaške interese. I vaše je mesto u zajedničkoj borbi naroda Vojvodine za nacionalno oslobođenje i ravnopravnost svih naroda Vojvodine.

VOJVOĐANSKI RADNICI I RADNICE: SRBI, MAĐARI, NEMCI, HRVATI, RUMUNI, SLOVACI, RUSINI I OSTALI!

Posledice imperijalističke okupacije Jugoslavije najviše pogađaju vas! Od nezaposlenosti, gladi i bede najviše stradate vi! Ali se ne zavaravajte da će vam okupatori poboljšati život, ekonomski položaj. Ne odlazite na rad u Nemačku, jer bi time izglagali svoje živote engleskim bombama a svojim radom pomagali nemačkim imperijalistima.

Vojvođanski radnmci i radnice, kao što dalja sudbina naroda Jugoslavije zavisi u prvom redu od jedinstva njene radničke klase, tako i sudbina naroda Vojvodine zavisi od vašeg jedinstva. Zato kujte to jedinstvo u zajedničkoj borbi protiv svih izrabljivača bez obzira na narodnost! Borite se protiv šovinizma, mržnje prema drugim narodima, iščupajte tu otrovnu žaoku koju kapitalisti podlo usađuju u narodne mase. Stvarajte savez radnika i seljaka, složite svoje narode da bi ih kao jedinstvenu celinu mogli voditi u borbu protiv okupatora i ugnjetača! Ostvarujte na taj način proleterski internacionalizam, koji je važan uslov za srećniju budućnost Vojvodine. Samo će tako narodi. Vojvodine pod voćstvom Komunističke partije Jugoslavije, u naslonu na Sovjetski Savez, moći sami ali zajednički da odlučuju o tome hoće li i sa kojim drugim narodima da^ žive u bratskoj zajednici.

Da živi jedinstvo radnicke klase i proleterski inter-nacionalizam naroda Vojvodine i Jugoslavije!

Da živi savez radnika i seljaka u borbi za oslobodenje Jugoslavide i Vojvodine!

Da živi bratska eloga svih naroda Jugoslavije u borbi za nacionalno oslobodenje!

Da živi bratska sloga naroda na Balkanu!

Da živi Sovjetski Savez, uzdanica i nada svih poroblje-nih i potlacenih!

Da živi Komunisticka internacionala!

Da živi Komunisticka partija Jugoslavije!

Dole imperijalisticki okupatori!

Dole imperijalisticki rat!

Pocetkom juna 1941 g.

POKRAJINSKI KOMITET

KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE ZA VOJVODINU

sadržajprethodna glavasledeca glava