ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIII - DOKUMENTI KRALJEVINE ITALIJE - KNJIGA 3
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 39

ZABELEŠKA VRHOVNE KOMANDE O RAZGOVORU NAČELNIKA GLAVNOG GENERALŠTABA SA GENERALIMA BIROLIJEM I ROBOTIJEM NA DAN 3. MARTA 1943. U RIMU1

RAZGOVOR SA EKSELENCIJAMA PIRCIJEM BIROLIJEM I ROBOTIJEM NA DAN 3. MARTA 1943 — XXI U 10,40 C U PALATI „VIDONI"

Prisutni: pukovnik Montecemolo;

potpukovnik Melano [Mellano].

Ekselencija Ambrozio [Ambrosio] pozvao je ekselencije Pirei ja Biroli ja2 [Pirzio Birolli] i Roboti ja [Robotti] s obzirom da je poslednjih dana sa Nemcima razmatrano pitanje Balkana. Ribentrop i general Varlimont [Warlimont] — načelnik Operativnog odeljenja nemačke Vrhovne komande — došli su naročito zbog toga u Rim. Kada je maršal Kavalero [Cavaliere] u decembru prošle godine posetio nemačku Vrhovnu komandu, Firer je predočio potrebu da se Balkan pacificira.3 Prihvaćeno je ovo stanovište bez predočavanja teškoća na koje bi ovaj plan naišao.

Proteklih dana došli su ovamo radi ostvarivanja onog što je prihvaćeno.4 Međutim, promenio se načelnik Glavnog generalštaba i jasno je rečeno da je pacifikacija Balkana bila utopija ako se dobro sagleda stvarnost situacije.

U svakom slučaju ovaj problem se odnosi na: — ekselenciju Roboti ja za Hrvatsku i, verovatno, na ekse-lenciju Pircija Birolija za Crnu Goru.

General Roboti je u Beogradu razgovarao u vezi sa nastavljanjem operacija „Vajs"; predviđene ranije u tri faze, ove operacije su svedene na dve faze.5

U fazi „Vajs" naše divizije su dobro dejstvovale i umno-gom olakšale operacije Nemaca. U pismu Firera, koje je Riben-trop predao Dučeu, rečeno je da divizije V armijskog korpusa nisu dejstvovale dovoljnom brzinom.6 U vezi s ovim, stvari su postavljene na svoje mesto i precizirano je da ovo uopšte ne odgovara stvarnosti.

Nema nikakve sumnje da je glavnina ustanika uspela da umakne prema jugu, jer taj pravac nije bio zatvoren.

Jedan od suštinskih zahteva Ribentropa je da se mi moramo odreći saradnje sa četnicima. Maršal Kavalero je ovo prihvatio bez rezerve. Pred Dučeom i Ribentropom izjavljeno je

9 Reč je o sastanku od 18. do 20. decembra u šumi Gerlic (Gerlitz) kod Rastenburga, u istočnoj Pruskoj, koji je održao Hitler s ministrima inostranih poslova Nemačke i Italije i načelnicima vrhovnih komandi. Na sastanku je, pored ostalog, odlučeno da se preduzmu zimske operacije za uništenje NOV i POJ, i „odmah započeti borbu bez milosti, čak i najbrutalnijim sredstvima, protiv bandi koje zemlju [NDH] drže u stalnom previranju, čime se olakšava eventualno iskrcavanje neprijatelja" (AVII, NAV-T-821, r. 21/953—961; Ugo Cavaliere, n.d., str. 412—422; Dnevnik grofa Ciana, str. 376—377).

Radi priprema operacija, 3. januara 1943, u italijanskoj Vrhovnoj komandi u Rimu održan je sastanak između nemačkog komandanta Jugoistoka generala Lera i italijanskih vojnih predstavnika. Pored maršala Kavalera, načelnika Glavnog generalštaba, sa italijanske strane prisustvovali su još i general Ambrozio, tada načelnik Generalštaba KoV, Roata, k-dant 2. armije (Superslode), Pircio Biroli, general Renco Dalmaco (Renzo Dalmazzo), komandant oružanih snaga u Albaniji (Superalba) i general Karlo Đelozo (Carlo Geloso), komandant oružanih snaga u Grčkoj (AVII, reg. br. 1/1, k. 70; Ugo Cavallero, n.d., str. 430; Dnevnik grofa Ciana, str. 381—382).

4 i 6 Vidi dok. br. 36 i 38.

5 Vidi dok. br. 25.

da četnike treba smatrati našim neprijateljima, ali da ih mi koristimo za naše ciljeve i da im nije dato nikakvo obećanje. Naša koncepcija je da se unište partizani, pa da se onda razoružaju četnici.

General Varlimont je predočio jedan plan u vezi sa nastavljanjem operacija „Vajs", razoružavanjem četnika i u dogledno vreme uništavanjem takođe i pokreta Mihailovića. Odgovorili smo da razoruža van je četnika treba da usledi posle uništavanja partizana. Za ekselenciju Robotija ostaje se pri tome da ovo ne treba shvatiti u apsolutnom smislu, ali tek posle okončanja operativnog ciklusa koji je sada u toku. Stoga je potrebno da ekselencija Roboti „izađe u susret", tj. da počne sa demobilizacijom i da o tome izveštava.

Ovo važi za četnike u Hrvatskoj.

Koje su nacionalističke formacije u Crnoj Gori?

Ekselencija Pircio Biroli: postoje tri „odreda" pod koman- * dom Đurišića7, Stanišića8 i Popovića9. Izjavili su da će nas slediti do smrti i da se nijedno političko pitanje neće pokrenuti pre svršetka rata.

Ekselencija Ambrozio: ako bi zahtevao da se razoružaju?

Ekselencija Pircio Biroli: nije mogućno. Cela Crna Gora ponovo bi bila u plamenu.10 Oni gaje monarhističke osećaje i to ne kriju. Ne izvršavaju naređenja iz Londona. Crnogorci imaju poverenja u nas. Nemci stalno „uzimaju rog za sveću" i pre-nebregavaju logiku.

Ekselencija Ambrozio: nije bilo reči o razoružavanju „odreda", već jedino o četnicima u Hrvatskoj. Međutim, postoji pitanje Mihailovića, U odgovoru datom Nemcima u vezi sa planom „Varlimont" nije pomenuto ovo pitanje. Međutim, sutradan je general Varlimont ponovo došao i tražio precizna objašnjenja, ali mu nisu data. Onda su kod Dučea intervenisale ekse-lencije Bastijanini i Alfijeri.11 Preko telefona je odgovoreno da će se dostaviti još jedna izjava u smislu da se prihvata kako i formacije Mihailovića predstavljaju opasnost i da ih treba napasti i uništiti kada to bude mogućno, i to na osnovu operativnih planova i učešća snaga koje treba utvrditi između Vrhovne komande i nemačke Vrhovne komande.

7 Pavle

8 Bajo

8 Krsta

10 Vidi dok. br. 42 i 52.

11 Dino Alfieri, član Velikog fašističkog veća i italijanski ambasador u Berlinu.

9 zbornik, tom XIII, knj. 3

Ekselencija Roboti: svaki četnik koga razoružamo znači gubitak dva čoveka: gubi se jedan saveznik i stvara se jedan neprijatelj.

Ekselencija Ambrozio: ipak je potrebno da se posle sadašnjih operacija započne sa razoružavanjem.

Nastavljajući, iznosi da su tada Nemci izvestili da se rečenica „kada to bude mogućno" objašnjava u smislu da preliminarni pregovori između Komande Jugoistoka i italijanske komande određene za operacije protiv Mihailovića treba da započnu što pre.3

Odgovorili smo da se rečenica može i tako protumačiti (to znači da treba, na primer, videti da li ćemo raspolagati potrebnim snagama).

Rezime:

— razoružavanje četnika: samo onih u Hrvatskoj;

— prvo operacije koje su u toku a zatim postepeno razoružavanje (stoga treba pokazati dobru volju);

— za Crnu Goru nije bilo reči o četnicima, ali je iskrsao problem Mihailovića. Namerava da odredi ekselenciju Pircija Birolija za preliminarne pregovore sa generalom Lerom. Ovi pregovori mogli bi se svesti na sledeće: nema primedbe na koncepciju da se progoni i uništi pokret Mihailovića, ali je pre svega potrebno ustanoviti gde se on nalazi. Ako se nalazi u Srbiji, mi ne moramo učestvovati. Ako se nalazi u Crnoj Gori, moraće se nešto preduzeti. Mogla bi doći u obzir divizija „Taurinenze", s tim da se barem delimično zameni u garnizonima (na primer, delovima divizije „Marke" [Marche]). Isključeno je da učestvuju „odredi".

Cita jedan izveštaj „uhvaćen presretanjem", koji general Jodl4 dostavlja generalu Varlimontu, a u kome se navodi da će Nemci sami preduzeti potrebno pomoću svojih jedinica (upu-tiće najbolju nemačku alpinsku diviziju) ukoliko izostane pomoć italijanskih jedinica. Firer se mnogo protivi. Ne smemo se kompromitovati zbog akcije protiv Mihailovića.

Ekselencija Pircio Biroli: Mihailović se ne pokorava Londonu. Greška je ako se to misli.

Ekselencija Ambrozio: ipak, sporazum smo sklopili. Ekselencija Pircio Biroli vodiće sa generalom Lerom preliminarne pregovore u kojima treba precizirati gde se nalazi Mihailović, pa bi se u tom smislu utvrdio jedan operativni plan. Tada će se videti da li moramo i kakvu pomoć pružiti.5

Ekselencija Pircio Biroli: Mihailović raspolaže jednim lancem komandnih mesta, ali nema jedinica (osim u potencijalnom stanju).

Ekselencija Ambrozio: videće se šta se može dati kao pomoć. Međutim, treba imati u vidu da ekselencija Roboti mora zauzeti reduciran Raspored „15. januar".6 Stoga, najviše što se može dati to je nešto iz divizije „Marke".

Ekselencija Pircio Biroli: ipak treba voditi računa, ako se preduzmu operacije protiv Mihailovića, da će se cela Crna Gora naći u plamenu.7

Ekselencija Ambrozio: večeras će ekselencije Pircio Biroli i Roboti otići s njim kod Dučea i predočiti ovo pitanje.

Zatim, prelazi na razgovor o operacijama u Hrvatskoj („Vajs-2" i dolina Neretve). Iznosi plan „Varlimont", i to ono što je prihvaćeno i ono što se nije moglo prihvatiti.

Nije udovoljio zahtevu da povuče četnike 5 km zapadno od puta Jablanica—Mostar. Precizirao je učešće divizije „Bergamo": obezbediti desni bok nemačke SS-divizije koja od Petrovca nastupa prema Livnu, ali ne u smislu da se uvodnim dejstvima njoj otvori put, jer bi u tom slučaju najveći teret dejstava snosile naše jedinice.

Radi zatvaranja područja južno od linije Livno—Mostar rečeno je da će se, s obzirom na nedovoljne raspoložive snage, uraditi ono što bude mogućno.

Razgovori su odloženi za 16,30 časova, jer je ekselencija Ambrozio pozvat u palatu „Venecija".

131

1  Snimak originala (pisanog na mašini) u AVII, NAV-T-821, r. 125/816—820.

2  Biroli se tada nalazio na dužnosti guvernera Crne Gore (istovremeno i komandanta trupa Crne Gore).

3  i » Vidi dok. br. 62 i 73.

4 19 Gustav, načelnik Operativne uprave Vrhovne komande Ver-

5 mahta (Chef Wehrmachtführungsamt OKW).

6  Vidi dok. br. 58.

7  Vidi dok. br. 42, 52 i 73.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument