ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIII - DOKUMENTI KRALJEVINE ITALIJE - KNJIGA 3
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 38

ZABELEŠKA VRHOVNE KOMANDE OD 2. MARTA 1943. O RAZGOVORIMA ITALIJANSKO-NEMAČKIH PREDSTAVNIKA VOĐENIM NA SASTANCIMA 26, 27. I 28. FEBRUARA U RIMU POVODOM OPERACIJA „VAJS"1

PREPIS

VRHOVNA KOMANDA I ODELJENJE OPERATIVNO ODELJENJE KOV

2. mart 1943 —XXI

IZVOD IZ ITALIJANSKO-NEMACKIH RAZGOVORA VOĐENIH NA SASTANCIMA 26, 27. I 28. FEBRUARA U RIMU I ODGOVARAJUĆIH ODLUKA

1. — Sastanak u palati „Venecija" 26. februara 1943. (Prisutni: Duče, fon Ribentrop, general Varlimont, general Am-brozio i ekscelencija Bastijanini).2

Diskusija je otvorena sledećim gledištem Firera: ne sme se Četnicima davati oružje za borbu protiv partizana; i jedne i druge treba uništiti, jer su i jedni i drugi neprijatelji.

Duče zastupa gledište da je potrebno prethodno ostvariti pacifikaciju zemlje, pa onda razoružati četnike.

General Varlimont izlaže plan nemačke Vrhovne komande za pacifikaciju Balkana, i to: završiti operacije protiv komunista a zatim započeti demobilizaciju četnika; u bliskoj budućnosti uništiti takođe i pokret Mihailovića.

Zaključeno je da se sledećeg dana razmotri plan Varlimonta na sastanku kome će prisustvovati samo vojna lica.

2. — Razgovori između gen. Ambrozija i gen. Varlimonta 27. 2. u palati „Vidoni".

Ekselencija Ambrozio stavlja izvesne primedbe na nemački plan.

General Varlimont insistira da se Višoj komandi oružanih snaga „Slovenija—Dalmacija" odmah dostave uputstva za operaciju ,,Vajs-2" i razoruža van je četnika.

Utvrđuje se način učešća italijanskih snaga u operacijama u dolini Neretve i ,,Vajs-2!;. Sto se tiče četnika, odlučeno je da se razoružaju posle likvidacije partizana.

3. — General Varlimont je dopisom Op. br. 20867 od 27. februara3 izvešten o sledećem:

— daje se saglasnost na plan nemačke Vrhovne komande da se četnici razoružaju posle likvidacije partizana;

— dve akcije protiv partizana, u dolini Neretve i na području Livna, ne mogu se preduzeti jednovremeno;

— bezbednost rejona Mostar i rudarskog područja i dalje garantuju italijanske jedinice;

— precizira se da će zatvaranje područja južno od linije Livno—Mostar biti ograničenije nego što je tražila nemačka Vrhovna komanda.

4. —- Dopisom Br. 20868 od 27. februara1 Višoj komandi oružanih snaga „Slovenija—Dalmacija" dostavljaju se direktive u vezi sa iznetim.

5. — General Varlimont zahteva da se održi još jedan sastanak jer nije zadovoljan dopisom pomenutim u tač. 3.

Sastanak je održan 28. februara.

Na ovom sastanku general Varlimont ukazuje na neophodnost da se, uz učešće italijanskih jedinica, preduzmu operacije takođe i protiv Mihailovića. Ovo iz razloga što se Mihailovićev centar ne nalazi u Srbiji već u Crnoj Gori, tj. u italijanskoj interesnoj sferi. Priznaje da je reč o dugotrajnim operacijama, ali ih treba preduzeti kako bi se očistila pozadina.

Zatim je zaključeno da će četnici biti razoružani čim završe operacije protiv partizana.

Sa strane Nemaca pospešuje se učešće XVIII armijskog korpusa u operacijama „Vajs" Precizira se da je potrebno 8— 10 dana da bi se raspolagalo glavnim snagama divizije „Bergamo". Međutim, neke njene jedinice će moći da započnu uvodna dejstva.

6. — Dopisom Br. 20877, a na osnovu naređenja pretpostavljenih, izvešten je general Varlimont o saglasnosti sa gledištem da i jedinice Mihailovića predstavljaju opasnost i da njih treba napasti i uništiti kada to bude mogućno, a na osnovu operativnih planova i učešća snaga koje će sporazumno odrediti italijanska Vrhovna komanda i Vrhovna komanda nemačkih oružanih snaga.4

7. — General Varlimont izjavljuje u pismenoj formi da reči „kada to bude mogućno", navedene u dopisu Vrhovne komande Br. 20877, treba shvatiti u smislu da će preliminarni razgovori u vezi sa operacijama protiv Mihailovića između Komande Jugoistoka i italijanske Vrhovne komande, odnosno njenog predstavnika, započeti što pre.

8. — Vrhovna komanda dopisom Br. 20883 potvrđuje izneseno u tač. 7 i zadržava pravo da naknadno odredi predstavnika za vođenje razgovora.6

9. — Dopisom Br. 20886 dostavljaju se Višoj komandi oružanih snaga „Slovenija—Dalmacija" direktive za razoruža van je četnika.7

10. — U Rim su pozvani Roboti i Pircio [Pirzio] Biroli radi konkretizovanja italijanskog gledišta u vezi sa operacijama protiv Mihailovića.8

1  Snimak prepisa dokumenta (pisanog na mašini) u AVII, NAV-T--821, r. 31/342—344.

2 8 Vidi dok. br. 36.

3 9 Redakcija ne raspolaže tim dopisom.

4  i 6 Redakcija ne raspolaže tim dopisom.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument