Dokumenti NOVJ - 1941
POZIV NAPREDNE OMLADINE BEOGRADA OD MAJA 1941 GOD. OMLADINI BEOGRADA DA NE ODLAZI U NEMAČKU
sadržajsledeci dokument
POZIV NAPREDNE OMLADINE BEOGRADA OD MAJA 1941 GOD. OMLADINI BEOGRADA DA NE ODLAZI U NEMAČKU

Original, umnožen na geštetneru, nalazi se u arhivi CK KPJ.

POZIV NAPREDNE OMLADINE BEOGRADA OD MAJA 1941 GOD. OMLADINI BEOGRADA DA NE ODLAZI U NEMAČKU1

OMLADINO BEOGRADA,

Oni koji su 6 aprila bezobzirno rušili Beograd i zločinački sejali smrt i pustoš po njegovim ulicama, oni isti koji su te svojim bombama isterali iz fabrika, radionica, kancelarija i škola, oni danas — pošto su uništili tolike tekovine ljudskoga rada i tebe ostavili bez posla — hoće, pod parolom "red i rad", da te prisile na ropsku službu za račun okupatora tvoje zemlje. Oni hoće da te odvuku iz tvoga porup1enog grada, da te odvoje od tvoga porobljenog naroda i odvedu nekud u Nemačku. I ovoga puta, izdajnici naroda, plaćene slute nemačkih okupatora, njihovi su sramni pomagači.

Primamljivim obećanjima služe se nemački okupatori. Ali, omladino, ne veruj onima koji su te porobili., Jer oni su i napali na našu nezavisnost radi toga da bi se koristili kako bogatstvima i putevima naše zemlje, tako i radom - nas, koje oni smatraju nižom rasom, a danas svojim robovima.

OMLADINO,

U Nemačkoj te ne očekuje bolji život, ni dobre nadnice, ni snošljivi uslovi rada, jer i nemački radnici žive pod uslovima zverske eksploatacije kapitalista. U Nemačkoj te očekuje ropski rad i radni logori, kruta stega jednog imperijalizma koji protiv radnog naroda i porobljenih naroda preduzima sve radi ovekovečenja ropstva i daljeg pustošenja. U Nemačkoj radnici ne smeju napuštati posao za vreme bombardovanja i oni su zato stalna meta engleskih bombardera. Radi obezbeđenja neprekidne proizvodnje, životi radnika se bezobzirno i bezdušno stavljaju na kocku. Kad tako postupaju sa nemačkim radnicima, kako li tek nemački vlastodršci postupaju sa radnicima iz okupiranih zemalja?! Sa njima oni postupaju kao sa svojim robljem.

Zato, omladino, ne veruj snima koji su te porobili, ne padaj u klopku njihovih primamljivih obećanja. Ne odlazi u Nemačku, jer to nije u tvom interesu, u interesu tvoje budućnosti i oslobodilačke borbe tvoga naroda.

Nemačkim zavojevačima malo je što su uništili nezavisnost naših naroda i opustošili ovu zemlju: oni sada hoće da budu i potpuni gospodari naše radne snage, da bi tako mogli produžiti ovaj rat, koji su oni izazvali zajedno sa svojim suparnicima, engleskim imperijalistima, rat radi nove podele bogatsgava u svetu i porobljavanja malih i kolonijalnih naroda. To porobljavanje i kolonijalno ugnjetavanje čitavog niza evropskih naroda, među kojima i naroda Jugoslavije, nemački imperijalisti nazivaju stvaranjem "nove Evrope". Međutim, "nova Evropa" nemačkih imperijalista za male narode ne znači ništa drugo nego ovekovečenje ropstva i ropske službe okutgatorima. Za mladu generaciju to je nova smetnja ka slobod-noj, radnoj i srećnoj budućnosti.

Domaća gospoda pomaže ove planove nemačkih okupatora. I sa svo^je strane ovi izdajnici naroda preduzeli su mere radi što potpunijeg porobljavanja i bezdušnog ugnjetavanja omladine, ujedno i radi gušenja 'Oslobodilačke borbe. Minietarstvo prosvete izdalo je već rasgšs o obrazovanju radnih četa za srednješkolsku omladinu. Pomoću radnih logora. izdajnici naroda hoće da vaspitaju omladinu u duhu ropstva i poslušnosti okupatorima. U samom raspisu oni kažu da srednješkolac ne treba ,,da se zanosi teoretskim utopijama: da boljitak naroda mora doći jedino revolucionarnim nasiljima i ru-šenjima onoga što već postoji". A ono što sada postoji i što oni hoće da brane zavođenjem radnih logora, to nije ništa drugo nego najcrnje ropstvo nemačkom imperijalizmu. Eto:, u čiju se službu stavila ta domaća gospoda, eto šta brane ove sluge nemačkih okupatora.

MLADA RADNA GENERACIJO,

Povedimo jedinstvenu borbu za istinsko poboljšanje našeg položaja, tražimo rada i hleba, ali ustanimo protiv radnih logora i odvođenja radnika u Nemačku. Naši drutovi omladinci u Zagrebu i u nekim mestima Bačke vodili su poslednjih dana uspešne akcije protiv prisilnog rada i stege njihovih novih upravljača. Tebe, srpska omladino, to treba da raduje i da ti bude potstrek za borbu protiv tvojih tlačitelja.

MLADA RADNA GENERACIJO,

Zar možemo dozvoliti da naša budućnost ostane budućnost ropstva, gladi i prisilnog rada za imperijaliste? Ne, mi želimo budućnost sreće i rada, budućnost takvu kakva je sadašnjost srećne omladine Sovjetskog Saveza. Ujedinimo zato svoje snage, stavimo ih u službu oslobođenja svoga naroda, u službu svoje budućnosti a protiv okupatora i domaćih izdajnika.

NAPREDNA RADNA OMLADINA BEOGRADA

sadržajsledeci dokument