ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument


BR. 107

PISMO MAJORA MILOŠA GLIŠIČA OD 14.JUNA 1942. MAJORU ZAHARIJU OSTOJIĆU O AKCIJAMA SANDŽAČKOG ČETNIČKOG ODREDA I SITUACIJI U REJONU FOČE1

Dragi čika Branko,

Kao što ti je poznato izbili smo na liniju Foča—Drina Piva.2 Gro komunista ostupio je pravcem Volujak—Gacko. Slabije snage povukle su se levom obalom Drine i sada se nalaze u selu Trbušče (10 km. južno od Foče na levoj obali Drine). U Trbušču nalazi se Šahovićski bataljon. Kod Foče došao sam u dodir sa ustašama. Smatrao sam da se nesme izazivati sukob. Usled ovoga Foča je ostala opkoljena od naših trupa. Sa ustašama sklopljen je sporazum kojim je određena demarkaciona linija, obustavljeno dalje prevoženje njihovih trupa na desnu obalu Drine, regulisano vršenje izvršne vlasti koja je zajednička i ostavljeno da se pitanje Foče diplomatski reši i da se rešenju povinuju obe strane.3 Na pregovore između ostalih je dolazio i pukovnik Jakovljević. Dobio sam utisak da ma na koji način želi da popravi svoj očajan položaj u očima Srba. Izjavio je da će raditi da dođe do sukoba između ustaša i Hrvatske vojske. On lično veruje da je ovaj sukob neminovan. Jedan ustaški poručnik izjavio je da Nemci naoružavaju Francuze za napad na Italiju a da ustaši jedva čekaju da se napiju Italijanske krvi. Ovoposlednje rekao sam Italijanskom komandantu divizije u Pljevlju. Odgovorio mi je da su osećanja jedno a politika drugo i da je stav Hrvata njima dobro poznat. Kod Foče je ostao Baćević.

Sastao sam se sa Đurišićem kod Šćepan Polja.4 Dobio sam vrlo rđav utisak da se na drugoj strani vodi neka separatistička akcija čiji je izraziti prestavnik Bakić,5 koji je u Pljevlju psovao majku i meni i Ignjatoviću pred italijanskim oficirima i kazao da smo im sve popljačkali. Po pitanju Foče Đurišić je otišao u Cetinje.

Nedić je slao nekoliko telegrama6 da se naše trupe vrate jer su u toku vrlo značajni pregovori povoljni po našu srpsku stvar. Verujem da je ovo tačno. I bez ovoga a po dostizanju navedene linije, Sandžački odred je u pokretu za Novu Varoš. Odlazim 15 ov.m. u Beograd sa Vučkom po pozivu Nedića.

Nemci blokirali liniju Golija—Javor do Jasenove, kako bi sprečili prolaz Dražinih četnika za Crnu Goru. Iz jednog italijanskog dokumenta sa kojim raspolažemo proizilazi da Draža smatra kao jedne od svojih najboljih odreda crnogorske odrede kapetana Đurišića.

Pročitao sam pismo koje si pisao Rudiju7 za produženje operacija sa linije Pljevlje Kosanica Đurđeviča Tara. Mnogo mi je žao da za sada nisam lično u mogućnosti da dođem da mnoge stvari objasnim i postavimo na pravo mesto. Video sam iz pisma da se isključujem iz daljih operacija koje je trebalo da produži Rudi, koga sam sretnuo tek kada sam se vraćao sa Drine. Smatram da je ovo tvoje pismo potpuno deplasirano i o svemu ostalom govorićemo docnije.

Moje akcije smatram da slabo stoje kod Nemaca i da bi za dalji rad bilo neophodno potrebno da me London liši čina ili na neki drugi način žigoše kao odanog saradnika Nedićevog. Smatrajte da je ovo od ogromne važnosti. Za Lula ste učinili strahovitu grešku, što može da dovede do teških posledica kako za mene tako i za ceo odred.

14. juna 1942. godine Nova Varoš

O svemu ostalom Vučko će usmeno izneti.

Sve vas mnogo pozdravlja Vaš

M. Glišić

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 127, reg. br. 17/10 (,S-X-140).

2  Odnosi se na četničke akcije protiv partizanskih jedinica (vidi dok. br. 94, 97, 98, 102 i 106 i Arhiv VII, Ca, k. 231, reg. br. 2/1).

3  Vidi dok. br. 106, nap. 4.

4  O tom sastanku Glišić je 10. juna 1942. telegramom obavestio predsedndka srpske kvislinške vlade, zatraživši da se i u Beogradu pre-duzmu mere sa ciljem da Foča pripadne četnicima (Arhiv VII, Ča, k. 50, reg. br. 29/2). Vidi dok. br. 109.

5  Vuksan.

6 Ti telegrami nisu pronađeni.

7 Nalazi se u Arhivu VTI, Ča, k. 231, reg. br. 2/1.

SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument