ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIII - DOKUMENTI KRALJEVINE ITALIJE - KNJIGA 3
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 35

IZVEŠTAJ VISE KOMANDE ORUŽANIH SNAGA „SLOVENIJA—DALMACIJA" OD 24. FEBRUARA 1943. VRHOVNOJ KOMANDI O PREDUZETIM MERAMA DA SE NEMACKIM JEDINICAMA ONEMOGUĆI ULAZAK U MOSTAR I O NEOPHODNOSTI DA SE U BORBAMA PROTIV JEDINICA NOVJ UPOTREBE ČETNIČKE FORMACIJE'

Pisani telegram V.P. 10, 24. februar 1943/XXI (15)

Od Više k-de or. sn. „Slov—Dalmacija" — Operativno VRHOVNOJ KOMANDI

Br. 3151 protok.

Veza telegram br. 3029 od 22. t.m.2

Prvo. Komanda VI arm. korpusa je javila da je hrvatski ministar Vrančić3 koji je doleteo sa nemačkom misijom u Mostar, održao govor preko radija, pozivajući stanovništvo da sačuva mir i puno poverenje, pošto će uskoro doći u Mostar ne-mački i hrvatski drugovi kako bi pomogli italijanske prijatelje.

Odmah sam ukazao nemačkoj komandi i hrvatskim vlastima nepotrebnost Vrančićevog govora, bilo s obzirom na neposredan odjek kod mesnog stanovništva koje je pokazalo živo negodovanje, bilo, pak, zbog ciljeva neprijateljske propagande, koja je sigurno uhvatila ovu neobjašnjivu i neopravdanu emisiju.

Drugo. Na moj telegram br. 3002 od 22. t.m. (dostavljen toj Vrhovnoj komandi telegramom 3029 istog dana)4, OBSO5je u svome odgovoru:

A) — Istakao da je upotreba četnika u predelu Dinare6 za vreme „Vajs 2" bila samo silom tolerisana, jer se smatralo da će ovi biti upotrebljeni van granica i na granicama operacijske teritorija i naglasio da nemačke trupe koje operišu ka gornjoj Neretvi imaju još uvek naređenje da četnike [M.]V.A.C, smatraju kao neprijatelje.

B) — Javio da će naknadno izvestiti o odluci po našem predlogu da se upravljanje operacijama poveri komandi VI itali janskog korpusa.

Treće. Izveštavam da sam pre prijema ovog odgovora već bio javio nemačkoj komandi da je neophodno, u cilju izbega-vanja dodira sa dobrovoljačkim formacijama, čiju upotrebu ne mogu da zapostavim s obzirom na situaciju, da nemačko-hrvat-ske trupe ne prelaze preko useka Prozor—dolina Rame—gornja Neretva—Konjic u pravcu juga.

Četvrto. Nemačka nepomirljivost u pogledu dobrovoljačkih formacija uprkos izuzetne situacije, i uprkos ranijih popustljivosti od strane samih Nemaca (u Hrvatskoj pod njihovom kontrolom i u operaciji „Vajs 2"); upornost u označavanju Mostara (mada se pobunjeničke formacije nalaze u zoni Rama—gornja Neretva) kao objekta nemačko-hrvatskih kolona, uprkos poznavanja situacije naših trupa koje nastupaju na sever; citirani Vrančićev govor; sve su to podaci koji otkrivaju manevar, kako sam već rekao u mome telegramu 2856 od 20. t.m.7, čija je težnja da celu zonu Mostar dovede pod nemački uticaj. Prema tome, za svaki slučaj, naredio sam da se VI arm. korpus poštara da još bolje prikupi i upravlja četničkim formacijama pomoću naših oficira i naših operišućih odreda8.

General Roboti

 

1  Odnosi se na četnike pod komandom Petra Baćovića i Baja Stanišića (vidi dok. br. 15 i 17).

2  O.B.S.O — Oberbefehlshaber Südost (Vrhovni komandant Jugoistoka).

3 8 Rudolf Liters (Lüters), komandant nemačkih snaga u Hrvatskoj.

4  Odnosi se na ustaško-domobranske snage.

1 Original (pisan na mašini) u AVII, reg. br. 4/2, k. 99.

5  Oberbefehlshaber Südost — nemački vrhovni komandant Jugoistoka.

6 * Vidi dok. br. 17.

7  Vidi tom V, knj. 12, dok br. 174.

8  Vidi tom IV, knj. 10, dok. br. 284.

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument