ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIII - DOKUMENTI KRALJEVINE ITALIJE - KNJIGA 3
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 20

IZVEŠTAJ KOMANDE 6. ARMIJSKOG KORPUSA OD 29. JANUARA 1943. VIŠOJ KOMANDI ORUŽANIH SNAGA „SLOVENIJA—DALMACIJA" O PREGOVORIMA ČETNIČKOG DELEGATA DOBROSAVA JEVĐEVlCA SA USTA-ŠKO-DOMOBRANSKIM STAREŠINAMA U MOSTARU1

Zanusi2

KOMANDA VI ARMIJSKOG KORPUSA STAB—OBAVESTAJNO ODELJENJE

Br. protokola 1937/1. V.P. 39 od 29. I. 43.

Predmet: Razgovori između Jevđevića i hrvatskih vlasti.3

VIŠOJ ,KOMANDI OR. SN. „SLOVENIJA — DALMACIJA"

(2. ARMIJA)

Vojna pošta 10.

Bivši poslanik Jevđević imao je na dan 25. t.m., u zgradi mostarske županije, razgovor sa mostarskim županom Petrom Zlatarom, sa pukovnikom Sarnebekom, komandantom VI hrv. divizije i pukovnikom Jakovljevićem, komandantom VI puka hrv. žandarmerije.

0 tom istom razgovoru dao je Jevđević saopštenje da su mu ljudi koji su s njim razgovarali predložili da sklopi sporazum između četnika i hrv. vlade na ovom osnovu:

1). Saradnja četnika sa hrvatskim vlastima.

2). Priznavanje četnicima pariteta u pravima sa Hrvatima.

3). Obaveza sa strane hrvatskih vlasti da izvrše redovnu raspodelu životnih namirnica u predelima u kojima stanuje pravoslavno stanovništvo.

4). Imenovanje jedne mešovite komisije, sastavljene od 3 člana Hrvata i 3 četnika, u cilju utvrđivanja modaliteta i pojedinosti sporazuma, koji bi imao biti zaključen sa isključenjem italijanskih vlasti.

Kasnije su imali u vidu mogućnost jednog sporazuma u cilju da se povrate u svoje domove izbeglice iz stolačkog sreza, obećavajući delenje životnih namirnica čitavom srezu.

Upitali su ga da li ima ovlaštenja da sklapa slične sporazume i savetovali su mu da ne sarađuje sa Popovčevim4 muslimanima s obzirom da su muslimanski bataljoni bili organizo-vani od italijanskih vlasti kao protivteža četnicima. Konačno su mu zatražili obaveštenje o tom kakve će biti skore akcije protiv partizana, i tražili su mu podatke o sastavu, snazi i raz-meštaju italijanskih, nemačkih i četničkih snaga koje bi tu trebalo da uzmu udela, o ciljevima akcije kao i o tom koje bi oružane snage trebalo da drže vojnički Livno i Tomislavgrad ukoliko bi isti bili ponovo osvojeni.

Jevđević uverava da je dao odgovor da nije ovlašten da zaključi sporazum, da ne može početi ni sa kakvim pregovaranjem bez pristanka ital. vojnih vlasti i da nije obavešten o razvoju akcija protiv partizana.5

Za sva ova približavanja hrvatskih vlasti u Mostaru, da bi utanačili jedan sporazum, — Jevđeviću, ne može se uzeti da su potekla ličnom inicijativom tih samih vlasti, već isključivo po direktivama koje su im određene od zagrebačke vlade.

Nije isključeno da su ove manifestacije izraz dela propagande koju su razvili Englezi na Balkanu, i da je njihova tendencija da ujedine sve narode koji su sada razjedinjeni u programu obnove nekadašnje Jugoslavije i borbe protiv okupatora.

Ta se približavanja isto tako mogu povezati sa osvedoee-njem koje je u velikoj meri rašireno nakon sadašnje vojničke situacije Osovine u Africi i u Rusiji i pobede Anglosasa; može se, dakle, misliti da se Hrvati, znajući da su četnici povezani sa nominalnom jug. vladom u Londonu i sa kraljem Petrom II, brinu da unapred udese za sebe jedan položaj povoljan da ga iskoriste u slučaju engleske pobede.

Na znanje.

Po naređenju Pukovnik, načelnik štaba

C. Ciljana, s.r.

[C. Cigliana]

73

1  Kopija originala (pisanog na mašini) u AVII, reg. br. 36/5—1, k. 364.

2  Dopisano mastilom.

3  Odnosi se na vlasti NDH.

4  Misli se na deo Muslimana koji su se nalazili pod uticajem pro-četnifiki raspoloženog dr Ismeta Popovca.

5  Ustašku verziju ovih razgovora sa Jevđevićem vidi u tomu IV, knj. 9, dok. br. 192.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument