PRVA PROLETERSKA BRIGADA - SEĆANJA BORACA: KNJIGA II
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


RASTANAK S BRIGADOM

 

Poslije razgovora s drugom Plavim bio sam ljut i uvrijeđen. Riječi su njegove udarale kao malj:

— Oko si izgubio, više puta si ranjavan, moraš otići iz brigade! Odlaziš u slobodno Jajce. Bićeš kod drugova Tita i Marka.

Uzaludno sam mu objašnjavao da sam naučio nišaniti i lijevim okom, da mi se ne ide iz brigade, da je to za mene uvreda i poniženje. Ostalo je onako kako je odlučeno. Moram ići.

Vozom sam iz Bugojna krenuo u Jajce i tamo se javio drugu Marku. Molio sam da me vrati u brigadu. Drugarski razgovor sa njim umirio me, ali o povratku u brigadu nije bilo ni govora. "Dosta je za tebe", tako mi je rekao. I još: da ću sada biti tu, sa njima, treba da ostanem živ i da nešto naučim ovdje, u Jajcu, gdje ima raznih škola, partijskih, oficirskih, tehničkih i drugih. Neka odaberem jednu koja mi odgovara.

Nije bilo druge, pomirio sam se s odlukom i ostao u Jajcu. Pohađao sam tri tečaja, sva tri završio, i opet tražio da me vrate u brigadu. Bez uspjeha.

Jednog dana su mi rekli da se hitno javim drugu Titu. Bio je u radnoj baraci, kod katakombi. Dočekao me vedar i nasmijan. Reče mi da sjednem, pa onda poče — da sam mršav, golobrad, a on mislio da sam krupan, razvijen.

— Zašto bolje ne jedeš?

— Nemam šta, druže Stari.

— Kako nemaš? ... Dajte ovom dječaku da se najede.

Odgovoriše odnekud da će brzo ručak, i tako sam se našao za stolom s drugovima Titom, Markom, Čiča-Jankom i drugima. Ručak je bio "obilat": rijetka kaša bez kruha.

— Pa zar ovoga da se najedem? — pitao sam.

— E, kad dođemo u Beograd, onda ćemo se najesti.

— Hvala lijepo.

— Čuo sam da si električar, hoćeš li da mi sprovedeš osvjetljenje u ovoj baraci.

Brzo sam donio ljestve i ostali materijal i počeo da radim. Kada sam radio na hrastu, popeh se na ljestve. Drug Tito je prišao i pridržavao ih.

Pošto sam završio posao, sjeli smo i razgovarali kao stari poznanici, iako sam prije toga srio druga Tita samo nekoliko puta.

Taj razgovor s drugom Titom — o situaciji u našoj zemlji i dotadašnjim rezultatima naše borbe i o predstojećem Drugom zasjedanju Avnoja — ostaće mi u ejećanju kao nešto što se ne zaboravlja.

Bilo je to u oktobru 1943. godine.

Ante RAŠTEGORAC

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument