Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Br. 7
Olivera Milosavljević - POTISNUTA ISTINA
Kolaboracija u Srbiji 1941-1944.

SadržajPrethodno poglavljeSledeće poglavlje

Napomene

Imena “Jevreji” i “Cigani” pisana su nekada velikim, ali češće malim slovom, u zavisnosti od opredeljenja tadašnjih autora tekstova i odluka, što je ovde, zbog autentičnosti, zadržano u originalnom obliku.

Velikim slovima navođeni su naslovi i podnaslovi u novinama. Samo naslovi tekstova su navedeni u slučajevima kada su sami po sebi bili dovoljno rečiti. Sva ostala naglašavanja su originalna. Sve pravopisne i štamparske greške su originalne (najčešće: istoriski, policiski, pretsednik, voćstvo, futbaler…).

U prezentaciji dekreta i ukaza izvršena su velika skraćenja. Izostavljeni su brojevi paragrafa i datumi donošenih odluka (ostavljeni su samo datumi objavljivanja), kako bi se omogućilo lakše čitanje njihove suštine. Prezentirani dekreti i ukazi predstavljaju samo mali deo takvih odluka donošenih protiv Jevreja, Roma i “nacionalno nepouzdanih” Srba i služe samo kao ilustracija aktivnosti vlade Milana Nedića. Namerno su izostavljena imena Jevreja, Roma i “nacionalno nepouzdanih” Srba na koje su se odnosili dekreti objavljeni u Službenim novinama.

Značajna skraćenja prezentiranih tekstova i odluka bila su nužna. U protivnom, bili bi potrebni tomovi knjiga da se citira sve što je Nedićeva vlada odlučivala i propagirala za vreme Drugog svetskog rata u slavu Hitlerove vizije “nove Evrope”.

SadržajPrethodno poglavljeSledeće poglavlje