ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST KOMANDE ŠUMADIJSKE GRUPE KORPUSA OD 13. DECEMBRA 1944. KOMANDANTIMA NAPADNIH KOLONA ZA OVLADAVANJE REJONOM KALINOVIKA1

STROGO POVERLJIVO

KOMANDA ŠUMADISKE GRUPE KORPUSA

Jugoslovenske vojske u Otadžbini

Pov. O. Br. 27 13

decembra 1944. godine POLOŽAJ.—

ZAPOVEST Sekcija razmere 1 : 100.000 (jugoslovensko izdanje)

U cilju ovlađivanja Kalinovikom i okolinom od neprijatelja koji se nalazi ispred nas,2—

NAREĐUJEM:

1. PRVA KOLONA:

K-dant, major  Momčilović

Na dan 14 tekućeg meseca sasvog polaznog položaja polazi pravcem:

a. — s. Krbljine — k. 1232 —1283 — Kovač brdo (k. 1398)—  Ilijino brdo (1386) — odavde prema situaciji, ili za Kutski grad (1552)— s. Kuta — s. Grajselići ili — od Ilina brda za Ravnicu (Kutski grad) — Premilovo brdo (kod kote 1183) — Selo Bo-žanovići — Toplica (1122)— s. Grasjelići.

b. — Leva jača kolona polazi u napad iz Krbljine pravcem:

S. Krbljina — k. 1251 — V. Ručnik (1494) — m. Ručnik (1494).— m. Ručnik (1489) Pivnica (1266) — k. 1166 — Va-silice (Toplica (1122) — Velika glava.

Polazni položaj za ovu kolonu koga zauzeti u toku noći je V. Ručnik.

2. — DRUGA KOLONA:

K-dant major Milošević

Na dan 14 trn. polazi sa svoga polaznog položaja u napad pravcem: k. 1286 — Babrin brdo (1215) —  selo Mosorovići — Pazarić (1199) — Popova glava (1195)—  Vasilica — s. Mjehovina. Polazni položaj za ovu kolonu koga zauzeti u toku noći je Magareće brdo.

3. — TREĆA KOLONA:

K-dant kapetan Muzikravić.

Na dan 14 t.m. polazi sa svog polaznog položaja pravcem: Seliška — k. 1115 — pravcem: 1175 — Vihovac (1191) — Ma-linica — Krstić (1144) — Ve-sić (1187) — Gradina (113.) — odatle jednim delom za Gradac (1049) a jednim delom za Vranju glavu (1110).

4. Četvrta kolona:

K-dant major Marković

Na dan 14 trn. polazi sa svoga polaznog položaja pravcem: Đurovo brdo — Mohalj šuma—  selo Jelašca — V. Rat, Lo-kvički vis (1177) — Ljubino brdo — Pandurica.

5. — PETA KOLONA:

K-dant poručnik Matović3

Polazi na dan 14 t.m. sa svog polaznog položaja iz sela Bo-rija pravcem: k. 1167 — k. 1137 — k. 1221 — k. 1227 — kačuna — k. 1887 — Ro-manj g. Štavanj — Siljevac (1468).

6.  — Kao početak Napada za sve kolone tačno sutra 14 t.m.u 6 časova ujutru.

7.  — Celokupna komora sem bojne ostaje pozadi polaznih položaja do pada Kalinovika, posle čega svaki će komandant izdati potrebno naređenje za svoju komoru s obzirom na svoju prostoriju za smeštaj.

8.  — Do početka napada svi komandanti zauzeće polazne položaje za napad, borbenom rasporedu.

9.  — Veza: komandanti kolona uputiće u ovaj štab najkasnije 14 t.m. do 5 časova ujutru po dva ordonansa. U borbi dokle se stiglo obeležiti dvema vatrama na međusobnom rastojanju oko 100 metara. Ovo obeležavanje komandanti mogu davati i raketlom i ukoliko sa pištoljem raspolažu: preko dana dve crveneraketle a u noći dve bele.

Veza između jedinica kada ove budu bile blizu jedna druge, kao i u jedinicama da bude i glasom: ŽIVEO DRAŽA, ŽIVEO KRALJ, PREDAJTE SE SILOM MO-BILISANI i opšti znak koji je već raspisan MILOŠ — LABUD, koji u isto vreme da bude kontrolni napred navedenih.

Veza signalnim putem preko dana kako je već raspisano: puška po desno jedan put u stranu, odgovor kapa na pušku vertikalno iznad glave jedan put.

Veza se bezuslovno mora održavati te vojnike u ovom pogledu obučiti napred navedenim znacima.

10.  — SANITETSKA SLUŽBA: Sve bolesne vojnike kao i ranjenike do daljeg naređenja upućivati u s. Bojanići — Mušići — Dobro Polje kako je već regulisano u saglas-nosti sa komandantom romaniskog korpusa.

11.  — POPUNA MUNICIJOM: Preduzete su mere za nabavku

municije te biti vrlo ekonomičan t.j. vojnike obučiti u štednji jer se municija vrlo teško nabavlja.4

12.  — ISHRANA: Vojnicima izdati topli obrok pre polaska i suvu hranu za sutra.

13.  — POTPISATI SA ŠTABOM KRETAĆE SE DRUMOM,5

gde izveštaje slati.                           

14.  — Prijem zapovesti potvrditi.               

M.P.6

Komandant, pukovnik

Duš. U. Smiljanić

Dostavljeno K-tima kolona

Po ovoj zapovesti učinjeno je sve sem što komandant 4 i 5 kolone dogovorno menjaju čas polaska 5 kolone i ova u me-sto u 6 časova polazi u 3 tako da stigne na položaje južno od sela Jelašca i bude prikrivena kada 4 kolona udari na ovo selo sa istoka i juga.

Jedinice počinju otvarati vatru oko 7.30 i to prvo štabni bataljon i požeška brigada. Od prvog kontakta, tako reći mag-noveno ovde jedinice se razvijaju sa svima svojim delovima i u naletu bez zadržavanja jure napred. Tako jak udarac bio je za neprijatelja da se u opšte nije mogao ni umeo snaći. Nastalo je begstvo na sve strane, no najveći deo je pobegao ka Kalinoviku, dok je drugi deo umakao u planinu na jugo istok.

Magla gusta kao u loncu. Napad se produžuje bez zadržavanja tako da često se borci obe strane izmešaju i neraspoznaju. Vojnici podilaze sa boka jednom ćuviku, i pitaju one na ćuvi-ku: »Ko je gore?« Odgovor: Partizani, a ko je dole pitaju ovi. Vojnici odgovaraju: I ovde partizani. »Pa što ne govorite kud ćemo!« vele komunisti.

Ljudi iz sela Jelašca govorili su: I ja — mi smo bili vojnici i ratovali i viđali mnoge vojske ali ovo čudo još nisam - smo.

Selo pada brzo i oko 10 časova već se izbija i zauzima položaj Veliki Rat koji je čitavo utvrđenje. Ovaj položaj veštim obilaskom i napadom sa boka i pozadine pada. Produžuje se gonjenje još ka istoku južno od Kalinovika i izbija se skoro do u visinu s. Mirin-Do7 gde se zbog zastoja desne kolone zastaje. Odnosno desna 1 i 2 kolonda se uopšte ne pojavljuje. Sa le-vom kolonom za svo vreme nije se imalo veze ali se ova ose-ćala u početku daleko pozadi i ako je tri časa pre krenula, a docnije se nije imalo veze sa njom tako da se ni 16 do 10 časova nezna ništa o njoj.

Magla za sve vreme gusta. Veza takođe nemoguća, ali i rad pojedinih kolona za svaku osudu. Inicijative nigde i svaki komandant čeka da drugi ga izvuče. Jedino se osetilo intere-sovanje i rad sa zalaganjem kod komandanta miljevskog bataljona.           

U ovoj borbi Požeški korpus je imao 4 ranjena od kojih 2 teško a kod neprijatelja naišlo se na 4 mrtva. Koliko je bilo kod nerijatelj a ranjenika ne zna se kao ni da li je bilo još mrtvih. Jačina neprijatelja bila je tri bataljona od kojih jedan stigao u toku noći 13/14 sa pravca Nevesinja, gde su se prebacili na Neretvi na žicu u korpi. Jačina — brojno računa se da je oko 400.                 

Rad komandanta Štabnog bataljona p.poručnika Nikolića kao i komandanta Požeške brigade p.poručnika Srdanovića pohvalan. Rad svakog pojedinca kao i celine za divljenje.

Od komandanata tražiti da izlože rad pojedinaca koji su se istakli a naročito za ranjene. Ovo služi kao podatak.

16 decembar 1944. Položaj

Komandant major

M.P.8

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 34, reg. br. 28/1 (S-V-2621/1).

2  Vidi dok. br. 117, nap. 2, i dok, br. 124.

3 Milan, komandant Fočanske brigade.

4 Četničke jedinice Draže Mihailovića su se snabdevale municijom od nemačkih okupacionih trupa (vidi dok. br. 81).

5 Ta reč je na originalu dopisana mastilom.

6 Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 708«.                                         

7 Mirin Do nije nađen na karti 1:100.00, verovatno je to Bukovi Do.

8 Okrugli pečat: »komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab 98«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument