ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


RASPIS ŠTABA DRAŽE MIHAILOVlĆA OD 28. NOVEMBRA 1944. POVODOM NETACNIH VESTI O ISKRCAVANJU ENGLESKIH TRUPA U HERCEGOVINI1

Radio služba 28. novembra 1944 god.

POLOŽAJ

CENTRALNI NACIONALNI KOMITET I RATNI PRESBIRO

Vrhovna komanda J.V.O. dostavila nam je radiotelegraf-skim putem sledeći raspis:

»Broj 859 i 860. — Potpukovnik Pavle Novaković i major Voja Lukačević početkom meseca septembra ove godine objavili su vest da se Engleske trupe iskrcavaju na Hercegovačkoj obali 25 septembra. Na taj način uspeli su da izvesne trupe navuku na avanturističke akcije koje su ih koštale velikih žrtava u Trebinju i kod Bileća, posle čega je izgubljena cela južna Hercegovina.2 U toku ovoga meseca major Voja Lukačević kategorički je tražio da se ide u Grčku što bi bila takođe velika vojnička avantura.

Na dan 23 ovog meseca Voja Lukačević i Pavle Novaković objavljuju vest da su trupe u Hercegovini uhvatile vezu sa Britanskim tenkovskim snagama, samo ne kazuju koje su to jedinice niti gde je ta veza uhvaćena. Ova dva oficira pošto su izgubila sve svoje snage sa kojima su komandovali sada pokušavaju da na ovaj nedozvoljen način pomoću njih prevare snage iz Srbije koje su sada u Sandžaku i da preduzmu svoje dalje avanturističke poduhvate, a koje bi ove snage skupo stale. Vrhovna komanda kada dobije tačne i potvrđene vesti o savezničkim snagama na teritoriji Jugoslavije narediće blagovremeno celishodan rad po planu za izvođenje uskupne akcije. Preporučujem svim komandantima da se ne dadu zavesti i da izvršavaju naređenja samo koja Vrhovna komanda izdaje.

»Čiča«. Kraj.—

1  Original (pisan na mašini, latinicom) u Arhivu VII, Ča, k. 14, reg. b.r 15/3 (VK-P-483).

2  Vidi dok. br. 34, 56, 63, 133 i 137.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument