ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI CETNICKOG POKRETA DRAZE MIHAILOVICA - KNJIGA 2
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 82

ZAPOVEST KOMANDANTA BOSANSKIH ČETNIČKIH ODREDA OD 10. MARTA 1943. POTČINJENIM KOMANDANTIMA ZA NAPAD NA JEDINICE NOV I POJ NA SEKTORU TESLIĆ1

KOMANDA BOSANSKIH

ČETNIČKIH ODREDA

10 marta 1943 God.

Broj službeno

Položaj

ZAPOVEST (Sekcija Banja Luka 1 : 50.000 našeg voj. geogra. Instituta)

Neprijatelj-partizani posle duge i krvave borbe kod Pribinića razbijeni su u dve grupe,2 koje su preduzeli povlačenje u dva pravca i to: Desnom—pravcem: Očauš—Šiprage—Imljani, a levom pravcem: Pribinić—Mladikovine—Blatnica.

Verovatna narnera neprijatelja jest da se povuče u sastav svojih snaga ka Prozoru i dalje za Hercegovinu.

Na sektoru »Manjače«3 nema partizana. Na sektoru odreda »Kočić«4 — ovaj odred vodi borbe sa partizanima kod Glamoča, te će i ovaj sektor u najkraćem vremenu biti potpuno očišćen od istih.

Kolona Dinarske divizije nadire pravcem: Drvar — Petrovac — Ribnik — Glamoč i već je prednjim delovima u Ribniku.

S obzirom na novo stvorenu situaciju narnera mi je da produžimo gonjenje neprijatelja i istoga uništimo.

Na osnovu svega napred izloženog

NAREĐUJEM:

Vrbaska brigada5 produžiće gonjenje neprijatelja u dve kolone i to: Desnom, jačom kolonom pravcem: Skender-Va-

1 Fotokopija originala (pisanog na mašini, latinicom) u Arhivu VII,Ca, k. 207, reg. br. 13/3 (BH-V-4302).

2 Borbe su vođene 4. marta 1943. protiv tri bataljona 1. krajiške NOU brigade i jednog bataljona 4. krajiškog NOP odreda. Četničke jedinice su razbijene i naneseni im veliki gubici. Opširnije o ishodu irezultatima te borbe vidi dok. br. 117; tom IV, knj. 11, dok. br. 30.

3 i 4 U pitanju je puk »Manjača«. Puk je zauzimao prostoriju između r. Vrbasa — Banje Luke — Prijedora — r. Sane — Mrkonjić--Grada — Crne Rijeke. Više o sektoru puka »Manjača« i odreda »Ko-čić« vidi dok. br. 27.

5 Brigada je formirana krajem februara 1943. Za komandanta je postavljen Lazo Tešanović, poručnik. Brigada je 3. jula 1943. ušla u

409

kuf — Imljani—Petrovo Polje, a levom, slabijom, pravcem: Pribinić — Mladikovine — Blatnica.

Cilj gonjenja i uništenja neprijatelja biće ka Vučijoj Planini (Vlašiću).

»Manjački« puk odmah po prijemu ove zapovesti upu-tiće I. bataljon pod komandom komandanta bataljona Miće Azarića, tako da se krene najdalje 11. o.m. do 18 časova pravcem: Crna Rijeka — Baljvine — Mokri Lug — Skender-Vakuf, gde će ući u sastav desne kolone Vrbaske Brigade odakle će dobiti naređenja za dalji rad.

Komandant »Manjačkog Puka« odmah i bez odlaganja izvešće na položaj: Crna Reka — Bočac ostatak svoga Puka, tako da u pozadini ostanu samo Zandamieriske patrole.

Komandant odreda »Kralj Petar II« lično sa 200 boraca poverenog mu odreda krenuće istoga dana i u isto vreme kada i I. bataljon Puka »Manjača«.

Komandant kolone za vreme kretanja do Skender-Vakufa biće komandant odreda »-Kralj Petar II« brat Jovo Mišić, a po dolasku u Skender-Vakuf za dalji rad odrediću Komandanta Desne kolone.

Komandant Odreda »Kralj Petar II« pre polaska stupice u lični dodir sa Komandantom I. bataljona Puka »Manjače«.

Komandanti kolona održavaće međusobnu vezu Ordonan-sima, kuririma, pesacima i konjanicima, po potrebi i odele-njima za vezu. Koristiti sva najbrža prevozna i prenosna sredstva.

Sa Komandantom Vrbaske Brigade održavati vezu kao što je izneto za održavanje veze između kolona. Komandant Vrbaske brigade nalaziće se na pravcu kretanja Desne kolone.

Sve jedinice i kolone za vreme pokreta obezbediće se prethodnicama, potrebnim pobočnicama i zaštitnicom.

U čiju izviđanja neprijatelja pored prethodnica Komandanti kolona pravcem kretanja upućivaće izviđačke desetine, vodove, pa čak i čete (ako je to potrebno).

Komandant »Manjačkog Puka« i Odreda »Kralj Petar II« u cilju pravilnog snabdevanja jedinica u pokretu rekviriraće u selima svoga sektora po deset (10) konja (tovamih), od kojih 5. uputiti za sledovanje pa kada ovih pet donesu sledovanje, uputiti drugih pet i tako raditi naizmenično.

Komandant Vrbaske Brigade vršiće snabdevanje hranom na uobičajeni način.

sastav Srednjobosanskog četničkog korpusa. Tada je Tešanović postavljen za komandanta korpusa, a za komandanta brigade određen je Mladen Milanović.

Komandanti kolona i jedinica za vreme prenoćišta predu-zeće sve mere osiguranja, te da se ne desi da budu na prenoćištu iznenađeni kao što je to bilo već nekoliko puta.

Skrećem pažnju svima komandantima, kao i oficirima koji se kod njih nalaze na službi, da ovo shvate najozbiljnije i u svemu tačno postupe po naređenju, jer ovo je momenat gde možemo neprijatelja u potpunosti da uništimo i da mirno provedemo Uskršnje praznike.

NA IZVRŠENJE!

S VJEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU!

M.P.6

Načelnik štaba i

Komandant operacija

Komandant, R. Radić

major,

Slav. Vranješević

DOSTAVLJENO:

Komandantima odreda:

»Kočić«

»Obilić«

»Borje«

»Kralj Petar II«

i puka »Manjača«

6 Okrugli pečat: »Glavni Štab bosanskih četničkih odreda«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument