ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI CETNICKOG POKRETA DRAZE MIHAILOVICA - KNJIGA 2
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 58

PISMO KOMANDANTA NACIONALNIH TRUPA CRNE GORE OD 28. FEBRUARA 1943. KOMANDANTU ZETSKOG ČETNIČKOG ODREDA O STANJU ČETNIČKIH ORGANIZACIJA U CRNOJ GORI POSLE ODLASKA ZETSKOG ČETNIČKOG ODREDA U DOLINU NERETVE1

Dragi Bajo,2

Od Tebe još ne dobih nikakvog izveštaja. Brine me neizvjesnost jer ovamošnji neprijatelji Zeleni3 i crveni4 komunisti na sva usta šire alarmantne vijesti o Vašim neuspjesima tamo i velikim žrtvama koje ste pretrpjeli u borbi sa tim gadovima tamo.5 I ako svi u to ne vjerujemo ipak ovako nepovoljne vijesti kod lakovjernog svijeta stvaraju zabunu i raspoloženje kod komunista i njihovih simpatizera. Mnogo mi je žao da se ne vidjesmo prlikom tvog odlaska, ali se nadam da ću ovih dana doći do Mostara.6 Tražio sam da se uputi još jedan bataljon od 400 ljudi iz ova dva sreza, rekli su mi da moraju da pitaju VI7 korpus zbog ishrane pa da će onda odobriti njihov odlazak. Ovamo su formirana sva tri bataljona.8 U Nikšiću i Kosovom lugu potpuno, a u Podgorici još nije potpun jer se iz Zete, Pipera i Lješanske nahije slabo odazivaju, ali će se i ova smetnja otkloniti.

Teškoća kao što znaš ima najviše od ovih zelenbaća.9 Ali se i to pitanje mora raščistiti po svaku cijenu. Pogriješili smo što prilikom polaska u Bosnu ni jesmo postavili taj uslov i uklonili ih silom oružja pa onda pošli za Bosnu, ali što nije tada učinjeno učinjet će se sada, drugog izlaza nema. Čuvaj vojsku dobro nemoj da bez vatrene pripreme vodiš ljude na juriš. Traži što jače naoružanje u artileriji i bacačima, mitraljezima i uopšte svim potrebnim oruđima. Traži jaku pripremu avionskim putem pa tek onda vrši napad sa živom snagom. Ljude

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 134,reg. br. 6/4 (CG-V-456).

2 Stanišić.

3 i ' Reč je o zelenašima Krste Popovića.

4 Jedan od četničkih izraza za pripadnike NOP-a.

5 Zetski četnički odred je 26, 27. i 28. februara vodio borbe protivjedinica 2. proleterske divizije na desnoj obali r. Neretve. O rezultatimatih borbi vidi dok. br. 56, 60, 70, 75, 85 i 140.

6 Stanišićeve trupe transportovane su od Nikšića do Mostara talijanskim kamionima i železnicom. Prvi transport prebačen je 21. a po-slednji 24. februara 1943. Stanišić je iz Nikšića otputovao 22. februarai istog dana stigao u Mostar. Vidi dok. br. 70 i 140. General Đukanovićje stigao u Nevesinje 17. marta 1943.

7 Italijanski.

8 Vidi dok. br. 50.

 

286

2S7

čuvaj jer se svaki život teško nadoknađuje, a gubitak u ljudstvu stvara neraspoloženje u narodu. Pobjedu morate po svaku cijenu izvojevati i u to sam siguran ako samo bude bilo dovoljno obazrivosti. Ne zaboravi Župu i onu tešku pogibiju Kuca zbog neobazrivosti.10 Komunisti su strašni. Sve što dobijaju to im je na prevari i iznenađenjima. Zapamti dragi Bajo svetu istinu iz prošlosti, da su Crnogorci uvijek pobjeđivali gdje je samo bila pažnja i obazrivost. Bardanjolt 15 oktobra, Bregalnica pa i ranije Vučji do i Duga Nikšićka gdje su pre-trpjeni bili manji neuspjesi samo su uslijedili" kao akt nedovoljne obazrivosti i nepažnje. Ovi mali neuspjesi koštali su grdnih žrtava da bi se popravili i osvijetlili obraz našem oružju. Ti si stari ratnik nijesam te trebao opominjati, ali sam us-led opšte stvari i želje da se postigne najbolji uspjeh našao sam za potrebno da ti skrenem pažnju na gornje činjenice. Sretan sam što su prvi izveštaji o Vašem divnom i hvale dostojnom držanju naišle na opšte simpatije. — Čast i dostojanstvo nacije je iznad svega, pa ti za takvo držanje srdačno i bratski zahvaljujem. Dragi moj vojvodo, neka te u tvome mučeničkom ali i časnom radu za dobro nacije prate Božji, moj i čitavog poštenog naroda iskreni blagoslov i bratski pozdrav tvoje braće koja ti žele svaku sreću, dobar glas i junačku čast na megdanu.

Svak je kovač svoje sreće pa i mi. Niko nam ne može nametnuti ono što želi, pa ma kako moćne bile Evropske sile, ako mi budemo na svom mjestu, održaćemo onakvo stanje kakvo odgovara željama naroda. Zato u ime Božje i sa njegovom pomoći naprijed u slavu i pobjedu.

Svi te mnogo pozdravljamo sa svom tvojom junačkom vojskom, a ponajviše tvoj

đeneral,

Blaža M, Đukanović

28 februara 1943 godine

CETINJE

Dobro bi bilo da i ti kategorički zahtijevaš da ti se iz ova dva sreza uputi jedan odred.12

Pozdrav Blaža

10 Reč je o udruženom napadu četničkih i italijanskih snaga naNikšićki NOP odred. Napad je počeo 13. aprila 1942. Neprijatelj je uspeo da zauzme deo Gornje Župe. Dva dana kasnije partizanske snageizvršile su protivnapad i razbile neprijatelja, koji je imao gubitke odoko 300 četnika od čega 100 mrtvih, među njima 6 četničkih oficira.Zaplenjena je velika količina naoružanja i opreme. Više o tome viditom III, knj. 3, dok. br. 22, 23 i 26.

11 »Uslijedili« napisano zelenim mastilom, ćirilicom.

12 Rečenica je napisana zelenim mastilom, ćirilicom.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument