ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument

BR. 39
    
    NAREĐENJE KOMANDANTA TOPLIČKOG KORPUSA OD 17. FEBRUARA 1943. KOMANDANTU 2. KOSANIČKE BRIGADE ZA UNIŠTENJE PRIPADNIKA NARODNOOSLOBODILAČKOG POKRETA NA TERITORIJI BRIGADE1
    
    GORSKI ŠTAB BR. 332
    Komande Jugoslovenske vojske
    Str.Pov.Br. 15
    17 februara 1943 godine
    Slobodne gore i planine
    Komandantu II Kos.3 Brigade
    
    Vrhovna komanda radiografskim naređenjem dostavila je sledeće:4
    »Svima trupama u Srbiji. Naročito podvlačim, da je komunistička opasnost jedna od najvećih po srpski narod i njegovu nacionalnu svetinju.
    Uništavajte bez milosti partizane i komuniste, jer oni nas ometaju da imamo slobodne ruke prema neprijatelju isto kao i ljotićevci. Uništavati ih bez milosti i svi komandanti su rni odgovorni za svoje reone, koje moraju očistiti od mangupa i probisveta, koje vode stranci: Tito, Moša Pijada i drugi.
    Nesme se dozvoliti da nas komunisti nadjačaju u propagandi u toliko pre, što mi koristimo istinu, a oni lažu. Svaku njihovu laž treba izobličiti i opovrgnuti dokumentima. Među komunistima ima mnogo stranaca i probisveta, a mi smo iz naroda. Dok oni ruše porodicu i crkvu, mi ih branimo i borimo se za čast i pravo naše nacije. Oni hoće proletera i beskućnika, a mi hoćemo domaćine časne i nacionalno ispravne. Oni hoće komunističku diktaturu, a mi demokratiju. Oni hoće rob uvek, kao što hoće Hitler i Musolmi, a mi hoćemo slobodnog čoveka. Oni hoće za vođu strance Tita, a mi Kralja iz narodne dinastije. Mi nećemo ni Hitlera ni Musolinija niti fašizam, već hoćemo pravednu slobodu. Komunisti i partizani lažu narod dokle ga ne zarobe, a posle prelaze na ubijanja i klanja u vezi sa pljačkom. Sada lažu narod, jer su počeli da stvaraju crkve, da vrše opela umrlih i slično, a neznabošci su i rušioci vere. Narod netreba da se da lagati.«
    Dostavlja se prednje naređenje i naređujem da prema izrodima i izdajnicima nema laviranja i ima im se baciti rukavica časna i krvava, a ko hoće da bude Srbin, vojnik Kralja Petra II pod komandom đenerala Draže Mihailovića, ali da se ne zameri ni jednoj stranci, taj nije dostojan da bude u pokretu nove jugoslovenske vojske u Otadžbini.
    Ko god ne bude gotov da se baci na svakog neprijatelja našeg pokreta, ima da bude bez milosti likvidiran od strane nacionalnih boraca našeg pokreta.
    Komandanti brigada, ovo naređenje saopštiće svima starešinama do vodnika i upoznati sve trojke, a u narodu razviti najjaču propagandu protiv svih neprijatelja našeg pokreta, odnosno opšte stvari. Bog, Kralj i narodna časna i pravedna borba na putu kojim se krećemo, a ko neće okrenuti oružje protiv njega bez milosti i bez razmišljanja.
    Po ovlašćenju Ministra vojske mornarice i vazduhoplovstva, pešad. POTPUKOVNIK Milut. B. Radojević5
     
    
    1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 82,reg. br. 17/2 (S-V-12308).
    2 Brojčana oznaka Topličkog korpusa.
    3 Odnosi se na Kosaničku brigadu. Ćela rečenica napisana je plavim mastilom, ćirilicom.
    4 Raspis je poslat 16. januara 1943. Vidi dok. br. 25, depešu 193.
    5 Milutin, komandant Topličkog korpusa. Ovlašćenje za rad na organizaciji četničkih jedinica na tom terenu dobio je od Draže Mihailovića 21. februara 1942. godine.

SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument