ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument

BR. 32
    
    NAREĐENJE KOMANDANTA BOSANSKIH ČETNIČKIH ODREDA OD 11. FEBRUARA 1943. KOMANDANTU BATALJONA »KRALJ PETAR II« ZA BORBU PROTIV PRIPADNIKA NARODNOOSLOBODILAČKOG POKRETA NA TERITORIJI ODREDA »OBILIĆ« I »BORJA«1
    
    KOMANDA BOSANSKIH ČETNIČKIH ODREDA
    broj: služb.
    dana 11-11-43 godine
    Položaj.
    
    KOMANDANTU
    ČETNIČKOG ODREDA »MANJAČA« — »PETAR DRUGI«2
    bratu Jovi Mišiću
    POLOŽAJ
    
    Ovaj čas primio sam izveštaj od načelnika štaba brata majora Vranješevića da je sa 1800 četnika Trebavskog i Ozrenskog odreda prešao reku Bosnu i da će se danas nalaziti na ručku u Kulašima.3 Ovim snagama pridružiće se danas i četnički bataljoni »Tankosić«, »Kralj Petar« i »Karađorđe« iz Borjanskog četničkog odreda. Već sutra pridružiće se ovim snagama i sve ostale četn. jedinice Borjanskog odreda.
    Sve ove snage imaće zadatak da krenu preko Borjanskog i Obilić odreda i čistiće ostatke partizana koji se na tim područjima nalaze u povlačenju, a kretaće se prema Mrkonjić gradu.4
    Ti odmah treba da se sporazumeš sa bratom Vukašinom,5 pa da sve vaše snage grupišete najkasnije do 14 o.m. do 6 sati po podne na liniji Bočac — Sitnica.
    O ovome sam obavestio i brata Vukašina Marčetića.
    Za neizvršenje ovoga naređenja bićeš lično odgovoran.
    Napominjem da smo uspeli da opet sastavimo jednu četničku vojsku koja će brojati oko 5000 četnika koji su stavljeni u pokret i koji će moći da prodru svuda samo ako budu disciplinovani i slušali naređenja svojih komandanata.
    Što se tiče ispada Nikole Forkape i drugih koji su se oko njega kupili situacija se sređuje, jer svi ljudi koji su lakomisleno pošli za njim sada ga napuštaju i prilaze nama, jer su uvideli da ih je on bio poveo rđavim putem i da je njegovim nepromišljenim akcijama samo stradao nevini i goloruki srpski narod.6
    Sve stvari inače stoje vrlo dobro.
    Sa bratom majorom dolazi i brat Mitranović.
    Pozdravi brata Vukašina, Miću Azarića i svu ostalu braću, i saopstiti im da smo ovaj put mešeni da komuniste gonimo do kraja i da ih potpuno očistimo iz naših krajeva.
    S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU!
    KOMANDANT, R. Radić7
    M.P.8
    Dragi Jovo,
    U ovoj stvari učini sve što možeš. Pozdravi kuma Miću,9 Vukašina, Vojina i sve ostale i reci da ih i ja sa svoje strane molim da postupe bratski i složno, pa da i ovaj put naša »Manjača« očuva svoj dobar glas — Ovo je akcija vrlo ozbiljna i u njoj su angažovane naše najveće snage. Ko bude klonuo duhom i izdao, snosiće odgovornost pred istorijom.
    Tebe i svu ostalu braću bratski pozdravlja
    Pozdrav
    Brana" Tvoj Sveta10
    
    1 Original (pisan na mašini, latinicom, a poslednji pasus, olovkom,ćirilicom), u Arhivu VII, Ca, k. 204, reg. br. 15/8 (BH-V-9588).
    2 Odnosi se na puk »Manjača« u čijem se sastavu nalazio bataljon»Kralj Petar II« kojim je komandovao narednik Jovo Mišić (dok. br.27).
    3 Reč je o četnicima koji su prešli r. Bosnu 8. februara 1943, s ciljem dejstva u pravcu Prnjavora (vidi dok. br. 27).
    4 Reč je o jedinicama 1. proleterske divizije, koje su u sastavuGlavne operativne grupe, a po naređenju Vrhovnog štaba NOV i POJugoslavije, prešle u protivofanzivu u pravcu Hercegovine. (Vidi tomIV, knj. 10, dok. br. 83; Oslobodilački rat, knj. 1, str. 380).
    5 Marčetić.
    6 Vidi dok. br. 27 i 145.
    7 Rade.
    8 Okrugli pečat: »Glavni štab Bosanskih četničkih odreda«.' Azarić.
    10 Mitrović, komandant pozadine u četničkom odredu »Borja«.
    11Lazičić Branislav (Branko Brana), advokat. Od 1. jula 1942. bioje šef propagande u Glavnom štabu Bosanskih četničkih odreda. (Kasnije Komanda zapadne Bosne).
    

SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument