ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument

BR. 3
    
    SAOPŠTENJE KOMANDE OPERATIVNIH JEDINICA ISTOČNE BOSNE I HERCEGOVINE OD 4. JANUARA 1,043. KOMANDANTU 1. SARAJEVSKE BRIGADE O POJAVAMA DEZERTERSTVA I BEŽANJA IZ BORBE PROTIV PARTIZANSKIH JEDINICA NA TERITORIJI ROMANIJSKOG KORPUSA1
    KOMANDA 8002
    Str. Pov. Br.
    4 januara 1943. g.
    Položaj
    
    KOMANDANTU 1 SARAJEVSKE BRIGADE3
    
    Na teritoriji Romanijskog Korpusa, desilo se da pojedine jedinice nisu primile borbu sa komunistima4 koji su u manjim grupama naišli na teritoriju pojedinih bataljona. Komandanti dotičnih bataljona nisu blagovremeno pripremili ljudstvo svojih bataljona za ovu borbu i u kritičnom momentu, napustili su svoje bataljone i sa njima ostatak ljudstva, koje nije htelo prići komunistima, a.ugled izdaje od ostalih boraca nije moglo primiti borbu ono što je ostalo na svome mestu jer ih je bilo malo.
    Za ovakav rad odgovorne su na prvom mestu više starešine što nisu putem propagande postigli kod ljudstva toliko da su u svakom momentu spremni da se biju sa komunistima. Zatim što nisu sve idealne komuniste na svojoj teritoriji kao i ona lica koja su komuniste ma čim pomagali, blagovremeno likvidirali.
    Dostavljajući prednje saopštavam svim starešinama i svim borcima sledeće:
    1 — Svi oni koju su se predali komunistima osuđeni su na smrt, a stavlja se u dužnost svim starešinama i borcima da iste ma gde ih našli odmah streljajii kao izdajnike bez ikakva suda. Komandant 1. Sarajevske brigade utvrdiće poimenično, koji su borci Grnovnškog bataljona svojevoljno prišli komunistima. Njihova imena objaviti svim jedinicama na teritoriji Romanijskog Korpusa.
    — Svi oni koji nisu prihvatili borbu sa komunistima već se povukli pre nego što su likvidirali izrode iz svoje sredine biće najstrože kažnjeni, o čemu će voditi računa komandant Romanijskog Korpusa.
    — Komandant brigade i Komandant Romanijskog Korpusa izvestiće ovu Komandu o učinjenom.
    S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU.
    Zastupa Komandanta
    800
    D. S.5
    
    1 Kopija originala (pisanog na mašini, ćirilicom, umnožen na ša-pirografu) u Arhivu VII, Ča, k. 172, reg. br. 5/1 (BH-V-2100).
    2 Brojčana oznaka Komande operativnih jedinica istočne Bosne iHercegovine (dalje KOJIBiH).
    3 Naziv jedinice je napisan plavim mastilom, ćirilicom.Komandant brigade bio je poručnik Savo Derikonja.
    4 Odnosi se na 6. istočnobosansku NOU brigadu, koja je krajemdecembra 1942. prodrla na teren Romanije i uništila nekoliko manjihčetničkih jedinica i ustaško-domobranskih uporišta. Opširnije o tome vidi tom IV, knj. 9, dok. br. 181.
    5 Danilo Salatić, kapetan, načelnik Štaba Komande operativnih jedinica istočne Bosne i Hercegovine.

SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument