ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument

BR. 22
    
    NAREĐENJE MAJORA ZAHARIJA OSTOJIĆA OD 27. JANUARA 1943. NAČELNIKU ŠTABA NEVESINJSKOG KORPUSA O DRŽANJU ČETNIKA PREMA ITALIJAN3KIM TRUPAMA1
    
    Poručniku Guzini2 — strogo poverljivo šifrom telefonom — vrlo hitno
    Zbog gubitaka Afrike i neuspeha nemačkih na ruskom frontu, treba očekivati pojačanje talijanskih snaga u Hercegovini i nemačkih u Bosni.
    Nije isključeno da će Talijani po naređenju Nemaca pokušati da iznenadno počesno razoružaju naše delove.3 Može se očekivati skoro prekidanje svih veza sa Talijanima i nastupanje krupnih događaja u ovim krajevima naše otadžbine.
    Naređujem:
    1) Sve više starešine (k-ti brigada i korpusa) na pogodannačin skrenuće pažnju svima nižim starešinama vojnicimada obrate najveću pažnju na držanje Talijana, njihov rad, naročito da li se pojačavaju, gde i odakle. Obaveštajnu služburazviti do maksimuma svim sredstvima i načinima, pa najhitnije izveštavati o svemu značajnijem.
    Mi ne smemo biti nikad iznenađeni.
    U najkraćem mogućem roku svi k-ti brigada i korpusa dostaviće mi što tačnije podatke o jačini talijanskih jedinica na svome reonu, a svaku nastalu promenu hitno naknadno javiti.
    Naša je lozinka uvek spreman za Kralja i Otadžbinu. Naše snage i naše oružje moramo sačuvati po svaku cenu. U ovom pogledu preduzeti sve potrebne mere.
    Prema Talijanima prividno zadržati isti stav kao do sada, tako da apsolutno ne primete nikakvu promenu u našem držanju.
    Zabranjujem starešinama odlazak u varoši do daljeg naređenja. Naći za to izgovor, a preko pogodnih ljudi održavati potrebne veze sa Talijanima. Izuzetno od ovog starešine koji su do sada bili u varošima i održavali neposredne veze, neka to produže, ali sa najvećom oprezom.
    Ovo naređenje kao strogo poverljivo dostaviti svima k-ma brigada i korpusa na ličnost, stim da ga pod pretnjom smrtne kazne ne smeju nikome saopštavati, a odmah po prijemu k znanju zakopati ga na sigurnom mestu ili uništiti.
    čika Branko4
    27/1 - 43 u 9 č. . Položaj.
    
    1 Original (pisan olovkom, ćirilicom) u Arhivu VII, k. 161, reg. br.27/1 (BH-V-15).
    2 Tomo, načelnik Štaba Nevesinjskog korpusa.
    3 Vidi dok. br. 166.
    4 Zaharije Ostojić.

SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument