ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument

BR. 10
    
    PISMO KOMANDANTA TIMOČKOG KORPUSA OD 14. JANUARA 1943. BRANIVOJU PETROVIĆU O POTREBI ZAJEDNIČKE AKCIJE PROTIV PRIPADNIKA NARODNOOSLOBODILAČKE VOJSKE NA RELACIJI ZAJEČAR — NIŠ1
    
    Dragi Brano,2
    Ovih dana pripremam jednu veliku akciju protiv Mošinovaca3 od Zaječara pa u pravcu Niša gde ih god nađem.
    Sa Bozom Miladinovićem4 stupio sam u vezu pa je potrebno da nas i ti pomogneš svojim snagama da se jednom te bande ološa resimo i da više na njih ne trošimo vreme. Veruj mi dojadile su mi vesti o sukobima sa njima i našim počesnim borbama. Potrebno je da svi zajednički i planski potpuno raščistimo naš teren od te gamadi.
    Ti nas možeš mnogo pomoći jer raspolažeš sa dosta oružja u Banjskom srezu.5 Koliko ja znam tamo ima preko 2000 pušaka i oko 60 p.mitraljeza. Digni ih sve, mobiliši pa da krenemo ka Knjaževcu i Nišu. Molio bih te da jedan deo tvojih snaga ostaviš na granici naših, mog i tvog korpusa radi zaprečavanja ako bi neki partizanski delovi pokušali da uđu u moj reon jer ću ja svoje naoružano ljudstvo povesti lično na teren, tako da mi neće niko ostati po srezovima.
    Javi mi kada budeš izvršio svoje pripreme, održavaj stalno vezu samnom i Bozom6 a također i sa Selimirom,7 ja ću uskoro doći tamo bliže tebi pa ću ti izložiti svoj plan tako da se dogovorimo i zajednički krenemo. Molim te da me razumeš, ovo zahteva naša opšta i pravedna stvar i tu nesme biti egoizma, ambicija i nerazumevanja.
    Jako se radujem da si lepo organizovao intelektualce, štampariju i propagandni odbor. Potrebno je da mi stalno šalješ tvoje letke i listove a ja ću tebi svoj propagandni materijal tako da vršimo kontrolu i nivelaciju naše propagande na jednoj liniji.
    Poslao sam ti tri kurira za vezu samonom a po Čičinom8 naređenju. Tvoje kurire nisam još dobio. Sa tobom nemam veze ni stanicom. Zašto ne pošalješ kod Šaše aparate da ti se izrade stanice? Boza je svoju mrežu organizovao u roku od me-sec dana a sada se rade stanice i za Selimira. Potrebno je da imamo veze sa svima susedima i da radimo saglasno, bratski i zajednički kao dasmo u jednom korpusu a ne jedan u klin a drugi u ploču. Bez veze nema ništa.
    Još jednom za našu predstojeću akciju. Ti i sam valjda uviđaš da je ona neophodna jer partizani se moraju definitivno i u korenu uništiti ako želimo da u datom momentu radimo po predviđenim planovima. Partizane treba sada potpuno uništiti — dvanaesti je čas!
    Kapetan Jova Jovanović9 i njegov brat Predrag10 su sa celokupnim naoružanjem u štabu pukovnika Pavlovića.11
    Što se tiče Vesića12 na našem sastanku rešićemo zajedničkii to pitanje, jer ja poznajem prilike onoga kraja a tako isto itvoj i njegov rad, da nas nebi smetao u radu.14. januar 1943. god. M.P.13
    Srdačan i bratski pozdrav
    Položaj. tvoj potpukovnik,
    Ljubo. G. Jovanović14
    Overava prepis
    P.Z. Komandanta
    načel. štaba komand.
    Bora Milosavljević
    
    1 Prepis originala (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k.95, reg. br. 2/4 (S-V-1586).
    2 Branivoj Brana Petrović, kap. I klase (kasnije major), delegatVhovne komande kod Varvarinskog, Ivankovačkog i Resavskog korpusa (vidi dok. br. 182). Do kraja avgusta 1942. bio je komandant Javorskog četničkog korpusa. Smenjen je sa te dužnosti, navodno zbog pijanstva, razbojništva i pronevere novca. Do kraja 1942. zadržava se na terenu Javorskog korpusa sa grupom svojih ljudi, a početkom 1943. pojavljuje se u Timočkoj krajini.
    3 Izraz koji su četnici upotrebljavali za pripadnike NOP-a, a poimenu Moše Pijade.
    4 i 6 Božidar, major, komandant Knjaževačkog korpusa.
    5 Reč je o Sokobanji.
    7 Ljubomir Mihailović Ljuba, major, komandant Ivankovačkog korpusa (dok. br. 189). Do polovine 1942. bio je pomoćnik komandanta Srpske državne straže u Jagodini (sada Svetozarevo), u februaru 1944 (potpukovnik) postavljen je za komandanta Velikomoravske grupe korpusa (VMGK) gde je ostao do jula 1944. godine.
    8 Draža Mihailović.
    9 Jovan, komandant Deligradskog korpusa.
    10 Jovanović, kapetan II kl., komandant Sokobanjske brigade Deligradskog korpusa.
    11 Dragoslav.
    12 Vlastimir, kapetan I kl. Do 10. marta 1944. bio je komandantRažanjske brigade Deligradskog korpusa. Od tada, pa do jula 1944. komandant Nišavske grupe korpusa, a zatim komandant Deligradskog korpusa.
    13 Okrugli pečat: »Komanda Jugoslovenske vojske u otadžbini Gorski štab br. 65.«
    14 Komandant Timočkog korpusa.

SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument