PRVA KRAJIŠKA BRIGADA - SJECANJA BORACA
Sedmi dio
OD SREDNJE DO ISTOCNE BOSNE I NATRAG

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument

RUŠENJE PRUGE

Prva krajiška brigada nalazila se u istočnoj Bosni i vodila borbe svakodnevno oko 12 dana. Ove akcije vođene su noću,jerje po danu bilo nemoguće zbog nadletanja i djejstva aviona. Avijacija nas je tako reći stalno pratila, i što smo bili bliže Sarajevu, toje i ona bila sve opasnija i nesnosnija.-Valjda je i zato štab brigade došao na neobičnu ideju i donio veoma smjelu odluku - da se aerodrom Rajlovac kraj Sarajeva napadne i avioni spale na zemlji.

Kako je odluka o paljenju aviona donijeta na brzinu - tako je i izvršena. Tako je ova akcija iznenadila i same izvršioce, a kako tek ne bi neprijatelja, pogotovu što se završila sjajnim uspjehom. Neprijatelj je sada imao šta da misli i studira, mada to za njega nije bilo ništa novo, s obzirom na to da nas je, na raznim mjestima, i ranije dobro upoznao.

Komandant brigade se trudio da brigada bude štoje moguće pokretljivija, pa je uoči akcije ostavio svu intendanturu i ranjenike tamo odakle je brigada krenula na akciju.

Po naređenju komandanta Prvog bataljona Steve Rauša, i ja sam ostao - da miniram željezničku stanicu, odnosno prugu u blizini Podlugova, s tim da se obratim vodniku jednog voda iz Trećeg bataljona za pomoć. Međutim, ovaj vodnik me nije razumio i nije mi dao pomoć, pa sam uzeo dva kurira, odnosno kuhara, koji su mi pomogli da izvršim zadatak dobiven od komandanta bataljona. Tako sam porušio prugu i na taj naćin onemogućio da pruđe oklopni voz ili drugo pojačanje koje bi neprijatelj uputio napadnutom garnizonu. Moj zadatak je bio skopčan i sa zadatkom cijele brigade.jer se rušenjem ceste sa ove strane obezbjeđivalo od neprijatelja i omogućavalo glavnini da izvrši svoj osnovni zadatak - paljenje aviona.

Postavio sam minu vrlo jake snage, koja je razrušila prugu na dužini oko 5 metara, i to prije nego što je naišao neprijatefjski voz. Uspjeh je bio odličan jer pruge bez veće opravke nije mogla da se koristi, to jest neprijatelju je trebalo oko dva dana da bi je osposooio, a to je bilo dovoljno da naše glavne snage izvrše dobiveni zadatak. Međutim, neprijatelj nije ni čuo eksploziju, pa je uputio svoj teretni voz, i kada je ovaj imao najveću brzinu - naletio je u provaliju. Lokomotiva se zarila u jamu od eksplozije i povukla vagone za sobom.

Poslije sam došao i vidio čudo - gomilu željeza na hrpi! Bio sam siguran da pruga neće moći da proradi ni za osam dana.

Pošao sam da vidim šta je vodnik iz Trećeg bataljona sa svojim borcima učinio na stanici. Vidio sam da je i on pokoru napravio, pa neprijatelj napušta stanicu, ostavljajući iza sebe bogat plijen, sem ustalog, i oko dva vagona šećera u kockama, ali na žalost nismo imali sredstava da se to evakuiše. Potom smo eksplozivom uništili još tri lokomotive koje smo zatekli na stanici.

Naravno, glavnina naše brigade je takođe izvršila svuj zadatak - spalila je 34 neprijateljska aviona. To nam je pomoglo da se narednih dana odmorimo od pri-tiska neprijateljske avijacije.

Dušan Vujnović


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument